Nagyszabású nemzetközi hadgyakorlat kezdődött a Dunánál

Nagyszabású nemzetközi hadgyakorlat vette kezdetét a román haditengerészet szervezésében a Fekete-tengeren és a Duna torkolatvidékén, melyben 13 NATO-tagállam és partnerország vesz részt.

A Sea Shield 24 fedőnevű hadgyakorlat április 21-ig tart, és olyan országok katonái gyakorlatoznak együtt, mint Bulgária, Franciaország, Görögország, Olaszország, Nagy-Britannia, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Románia, Törökország, az Amerikai Egyesült Államok, valamint Georgia és Moldova.

A közös művelet során több mint 2200 katona vesz részt, 27 folyami és tengeri hadihajóval, 17 repülőgéppel, és 91 szárazföldi katonai járművel.

A román haditengerészet szerint a Sea Shield a 2024-es kiképzési év legösszetettebb eseménye, amelynek célja az illegális tevékenységek elleni küzdelem, a tengeri és folyami ellenőrzés, a bajba jutott hajók mentése, valamint a létfontosságú infrastruktúra védelme a Fekete-tengeren, a tengerparton, a Dunán és a Duna-deltában.

A gyakorlat nem csak a katonai készségek fejlesztését szolgálja, hanem a részt vevő országok haditengerészetei és más haderőnemek közötti együttműködés erősítését is.

A Sea Shield hadgyakorlatot először 2015-ben rendezték meg, és azóta a forgatókönyveket folyamatosan frissítik, hogy a NATO-erők gyorsan és hatékonyan tudjanak reagálni a regionális biztonságot és stabilitást fenyegető veszélyekre.

Március elején északi területek védelmében kezdődött egy kéthetes NATO-hadgyakorlat Finnországban, Svédországban és Norvégiában, a Nordic Response 2024 kódnevű gyakorlaton több mint négyezer katona vett részt Finnországból, és Svédország különböző haderőnemei is mintegy 4500 katonával képviseltették magukat.