Rekordösszegű támogatás Trump kampányának

Donald Trump kampányának 50 millió dollárt meghaladó adományt ajánlottak fel vagyonos támogatói egy floridai zártkörű rendezvényen, ezzel csökkentve lemaradását Joe Biden elnökkel szemben a választási küzdelemben.

Donald Trump kampányának szombat este Floridában tartott támogatói rendezvényén a republikánus elnökjelölt kampánystábja szerint rekordmértékű, 50 millió dollárt (18 milliárd forint) meghaladó adományt ajánlottak fel a vagyonos támogatók. A friss bevétellel Trump csökkentette lemaradását az anyagi források terén a hivatalban lévő elnökkel, Joe Biden-nel szemben.

Joe Biden kampánya és a Demokrata Párt márciusban 90 millió dollárt (32 milliárd forint) kapott támogatásként, és a hónapot 192 millió dolláros (69 milliárd forint) anyagi forrással zárták. Ezzel szemben a republikánusok és Donald Trump kampányának márciusi pénzügyi mérlege 65 millió dollárról (23 milliárd forintról) szólt, és 93 millió dolláros (33 milliárd forint) rendelkezésre álló pénzről a hónap végén.

A kampányforrásokért folytatott versenyben Joe Biden kampánya március végén egy nagyszabású támogatói rendezvényt tartott New Yorkban, a Radio City Music Hallban, ahol az újraválasztásért induló hivatalban lévő elnök mellett két volt demokrata párti elnök, Barack Obama és Bill Clinton is részt vett, és az eseményen 26 millió dollár (9 milliárd forint) gyűlt össze.

A Donald Trump kampánya javára rendezett szombati eseményt a floridai Palm Springsben tartották, John Paulson milliárdos befektető otthonában, mintegy 100 meghívott számára. Az eseményen számos vagyonos republikánus támogató vett részt, köztük Harold Hamm olajipari vállalkozó, Robert Bigelow szálloda- és űripari vállalkozásairól ismert milliárdos, valamint a kaszinókat működtető Steve Wynn. Donald Trump több korábbi republikánus elnökjelölti ellenfele is megjelent, így Tim Scott szenátor és Vivek Ramaswamy nagyvállalkozó.

Az 50 millió dolláros bevételt az amerikai politikatörténet rekordjaként emlegeti a Donald Trump kampánya. A támogatói esemény megtartását egy megállapodás tette lehetővé a volt elnök kampánycsapata és a Republikánus Párt vezető szervezete, a Republikánus Nemzeti Bizottság, valamint az egyes államok republikánus szervezetei között. A befolyt összegből részesedik az a republikánus politikai szervezet is, amelynek kasszájából Donald Trump politikai tevékenységéhez kapcsolt költségeket, többek között bírósági perei kiadásainak egy részét is fedezik.