Peter Pellegrini lett Szlovákia államfője

Megfordította a szlovák elnökválasztás első fordulójának eredményét Peter Pellegrini, aki így a harmadik fontos közjogi tisztséget töltheti be Szlovákiában. A kormányzó baloldali-populista pártok jelöltje, Pellegrini érdemi magyar támogatást is kapott, részben a köztévétől, részben a szlovákiai magyar elnökjelölttől, Forró Krisztiántól.

A BBC beszámolója szerint a 48 éves Peter Pellegrini váltja Zuzana Caputovát az államfői székben. A szlovák elnökválasztás második fordulójában Pellegrini 53 százalékos eredménnyel győzte le Ivan Korcok exkülügyminisztert, aki 47 százalékot szerzett. Pellegrini azt ígérte, hogy segíteni fogja a kormányt programjának megvalósításában, és az elnöki palotából nem lesz ellenzéki, opportunista hatalmi központ.

Ivan Korcok az első fordulóban még majdnem 42,5 százalékot szerzett, de a második fordulóban a kieső jobboldali versenytársak támogatói inkább Pellegrinit választották. Korcok a vereségét követően csalódottságát fejezte ki, és soha nem felejti el, ami történt, utalva arra, hogy a második forduló előtt felerősödött ellene a kampány.

A szlovákiai kampányban Pellegriniék háborúpárti politikusnak állították be Korcokot, míg Pellegrini magát háborúellenesként pozicionálta. A magyar közszolgálati televízió a szlovák kampánycsend idején mutatta be Pellegrinivel készült interjút, amelyben kijelentette, hogy Szlovákia nem fog fegyvert szállítani Ukrajnának, és nem küldene szlovák katonákat a frontra.

Forró Krisztián, a magyar jelöltként indult politikus, aki a kiesése után Pellegrini mellé állt, és támogatását javasolta a saját szavazóinak. Pellegrini győzelme után megköszönte a magyarok támogatását, és Forró részt vett a győzelem ünneplésében, akárcsak Robert Fico miniszterelnök.

Pellegrini korábban miniszterelnök volt, majd a Smer-SD-ből kilépve megalapította a Hlas-SD-t, amelynek parlamenti elnöke lett. A Smer és a Hlas koalícióra lépett a Szlovák Nemzeti Párttal, ami miatt az európai szocialisták pártcsaládja felfüggesztette mindkét szlovák baloldali kormánypárt tagságát.

Pellegrini győzelme lehetővé teszi Fico számára, hogy a parlament és a kormány után a köztársasági elnöki hivatalt is a kontrolja alá helyezze. A BBC szerint Pellegrini megválasztásával Ukrajna elveszít egy fontos támogatót a NATO-ban és az Európai Unióban, mivel Fico Ukrajna nyugati katonai támogatása ellen foglalt állást. Pellegrini győzelme utat nyithat Fico számára további reformokhoz, amelyek érintik az igazságszolgáltatás működését, a kultúra kormányzati irányítás alá helyezését, valamint a civil szféra megzabolázását.

Pellegrini a TA3 helyi televízió vitaműsorában kifejtette, hogy tragédia olyan katonai konfliktust támogatni, amely nem hozott eredményt az utóbbi két évben, utalva az ukrajnai háborúra. Kijelentette, hogy Szlovákia sosem fogja elismerni területek erővel történő leválasztását, vagy a Krím elcsatolását. Pellegrini hangsúlyozta, hogy Szlovákia az Európai Unió és a NATO szerves része marad, és ezekben az intézményekben szuverénebben kell fellépnie. Június 15-én lép hivatalba államfőként, és a hagyományoknak megfelelően le fog mondani jelenlegi házelnöki tisztségéről, valamint tagságáról a Hlas-SD-ben.