Az egyesült Írország milliárdos költségei

A Nemzetközi és Európai Ügyek Intézetének (IIEA) elemzése szerint Írország újraegyesülése évente 20 milliárd euróba kerülhetne húsz éven keresztül. A Brexit, a demográfiai változások és az észak-írországi politikai zűrzavar hatására felmerült az újraegyesülés lehetősége, amely hamarabb bekövetkezhet, mint azt korábban várták.

Az IIEA tanulmánya az egyesülés anyagi vonzatait vizsgálva az Egyesült Királyság által Észak-Írországnak nyújtott jelenlegi finanszírozási szintet, valamint az államadósság terheit is figyelembe vette. Az elemzés rámutatott, hogy Észak-Írország gazdasági termelékenysége jelentősen elmarad az Ír Köztársaságétól.

Észak-Írország közszolgáltatásai jelenleg az Egyesült Királyságtól érkező, mintegy 11 milliárd eurós támogatásra támaszkodnak, amit egyesülés esetén Dublinnak kellene biztosítania. Az IIEA szerint ez az összeg Írország bruttó nemzeti jövedelmének 10 százalékát tenné ki, és ennek 40 százalékát jelenleg közszolgáltatásokra fordítanak.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy ez az összeg jelentős, mivel az ír kormányzat kiadásai a GNI közel 40 százalékát teszik ki, így az egyesülés következtében az ország közkiadásai egynegyeddel nőnének, miközben a bevételek csak korlátozott mértékben emelkednének. A hiány kezeléséhez szükség lehet a kiadások csökkentésére vagy jelentős adóemelésre, még a legkedvezőbb körülmények között is.

A tanulmány javaslata szerint Észak-Írországnak reformokat kellene végrehajtania a lakosság életszínvonalának javítása érdekében, mivel az ország gazdasága továbbra is alacsony szintű és nagymértékben függ a közszférától. A Brexit után Dublin és London több kereskedelmi megállapodást is kötött, de az unionista pártok időnként akadályozták az angol-ír szárazföldi kereskedelem zavartalan működését. A legutóbbi választásokat követően a Demokratikus Unionista Párt, Észak-Írország domináns britpárti pártja, hónapokig nem volt hajlandó részt venni a regionális kormány munkájában, ami megakadályozta a belfasti kormányzat működését.