A szennyvízadatok nem ígérnek jó kilátásokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ friss adatai szerint csökkent az orvoshoz fordulók száma, de a szennyvízadatok alapján az influenza A vírus koncentrációja növekedést mutat, míg a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja tovább csökkent.

Az idei év 13. hetében 16 200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, míg az akut légúti fertőzések tüneteivel 161 500 fő kereste fel az egészségügyi intézményeket. Egy héttel korábban még 23 300 betegnek voltak influenzaszerű tünetei és 207 900 embernek akut légúti panaszai. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába összesen 158 légúti minta érkezett.

A beküldött 123 minta közül az influenza A(H1pdm09) négy, az influenza B három, az RSV és a human metapneumovírus (HMPV) egyaránt tizenkét, míg a SARS-CoV-2 vírust egy betegnél igazolták. Az influenza pozitivitási aránya 5,7%, az RSV-é 9,8%, a HMPV-é szintén 9,8%, míg a SARS-CoV-2-é 0,8% volt.

A kórházak által beküldött 19 minta közül egy betegnél az influenza A(H1pdm09), négy betegnél RSV-t, két betegnél a humanmetapneumovírust azonosítottak. A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján 127 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 18-an kaptak intenzív vagy szubintenzív ellátást.

A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag országos átlagkoncentrációja további csökkenést mutat. A mintavételi helyek zöménél az örökítőanyag koncentrációja már a kimutatási határ alá csökkent. A városok többségében stagnáló tendencia figyelhető meg, azonban enyhe emelkedés Békéscsabán, Pécsett és Tatabányán, míg csökkenés Miskolcon és Székesfehérváron mérhető. Így a NNGYK szerint a COVID-19 esetszámok további csökkenése várható.

Az influenza A vírus esetében azonban az örökítőanyag országos átlagkoncentrációja emelkedést mutat. A 13. héten öt mintában a vírus örökítőanyagának koncentrációja elérte a kimutatási határt. Az NNGYK és az Országos Mentőszolgálat adatai alapján az influenza szennyvízben mért vírusterhelés emelkedését két héttel követi a sürgősségi ellátási igény növekedése, míg a koronavírus örökítőanyag emelkedését egy héttel követi a mentőszolgálat hívásszámának növekedése.