Orbán Viktor a boszniai szerbek kitüntetését veszi át

Egy évvel Vlagyimir Putyin orosz elnök után Orbán Viktor magyar miniszterelnök kapja meg a boszniai szerbek kitüntetését, amelyet Milorad Dodik ad át a betiltott nemzeti ünnepnap alkalmából.

Orbán Viktor és Milorad Dodik közötti jó viszony ismert, és bár a magyar miniszterelnök április 4-5-i boszniai látogatását Szarajevóban kezdte, ahol többek között a boszniai külügyminiszter és a Minisztertanács horvát elnökével találkozott, a figyelem középpontjában a Banja Lukában átadásra kerülő kitüntetés áll.

A január 9-i nemzeti nap, amelyen a kitüntetést bejelentették, Bosznia-Hercegovinában hivatalosan betiltott ünnep, amit a szerbek mégis megünnepeltek. Az emléknap a boszniai szerbek számára a függetlenség napja, míg a többi nemzetiség számára a boszniai háború előzményeit idézi.

Az elmúlt hónapokban a helyzet tovább fokozódott Bosznia-Hercegovinában, ahol az EU csatlakozási tárgyalások megkezdésének lehetősége is felmerült. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy javasolni fogják az EU csatlakozási tárgyalások megkezdését Boszniával, mivel úgy vélik, hogy az ország egy év alatt több előrelépést tett, mint az azt megelőző évtizedben. Az országban azonban továbbra is feszült a viszony a nemzetiségek között, és a boszniai Szerb Köztársaság vezetője, Dodik ellen vádemelés is történt, ami tovább növelte a feszültséget.

Bosznia-Hercegovina továbbra is súlyos problémákkal küzd, a háború emlékei és a nemzetiségek közötti ellentétek mellett az elnéptelenedés is komoly kihívást jelent az ország számára. A horvátok és a bosnyákok tömegesen hagyják el az országot, míg a szerbek kevésbé vándorolnak, de vezetőjük, Dodik, nyíltan ellenséges az egységes államalakulattal szemben.

Dodik nem titkolja szeparatista nézeteit, és többször is kifejezte, hogy a boszniai szerbek önállóságát szeretné elérni. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a boszniai Szerb Köztársaság vezetője ellen bírósági eljárás is folyik, amelyben a nemzetközi közösség főképviselőjének döntéseinek meg nem fogadása miatt vádolják.

Orbán Viktor és Dodik közötti barátság nem csak politikai, hanem gazdasági kapcsolatokban is megmutatkozik. Magyarország jelentős hitelt és pénzügyi támogatást nyújtott a boszniai szerb entitásnak, és a jövőben további gazdasági együttműködés is várható a két ország között.

A magyar miniszterelnök látogatása és a kitüntetés átvétele így nem csak a két vezető személyes kapcsolatát erősíti, hanem a magyar-boszniai szerb gazdasági és politikai együttműködés lehetőségét is fémjelzi. A Banja Lukába látogató magyar delegáció tagjai között ott lesz Szijjártó Péter külügyminiszter, Nagy Márton gazdasági miniszter, Jenei Gábor, a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) vezetője, valamint 23 magyar vállalat képviselői az energia, mezőgazdaság, pénzügy és élelmiszeripar területeiről. Várakozások szerint ez az együttműködés előnyös lehet Magyarország és a magyar vállalatok számára, bár egyelőre nem látszanak konkrét eredmények.

A Telex angol nyelvű hírlevelére feliratkozva gyors, pontos és pártatlan híreket kaphat Magyarországról és a környező országokról!