Állandó készenlétben: a család, ahol minden gyerek ugyanazzal az öröklődő betegséggel él

Orrvérzéses panaszból derült ki, hogy egy tíz éves kislány súlyos hemofíliában szenved, és a család összes, öt gyereke ugyanezt a betegséget örökölte. A diagnózis után a család számára megterhelő időszak következett, amikor meg kellett tanulniuk együtt élni egy életet veszélyeztető betegséggel. A Bátor Tábor kapuján belépve azonban új világ nyílt meg előttük, amelyből azóta is táplálkoznak.

A krónikus vérzékenység esetén hiányzik a véralvadásért felelős faktor a vérből, ami miatt a vérzés nem áll el, csak nagyon hosszan, vagy egyáltalán nem. Egy banális sérülés is komoly veszélyforrást jelenthet, és állandó rettegést okozhat, hiszen észrevétlen belső vérzést eredményezhet. A nagyobb gyerekeknél ilyenkor azonnali vénás injekcióra, orvosi beavatkozásra van szükség, és a szülőknek gyakran kell rohanniuk a gyerekeik életéért.

Dalma, a család első gyermeke 10 éves korában kezdett gyakori orrvérzéssel küszködni. A család és az orvosok hosszú ideig csak találgattak, mi okozhatja a panaszait, mígnem a vérvizsgálatok váratlan eredményt hoztak. Ekkor derült ki, hogy a család valamennyi gyermeke ugyanebben az öröklődő betegségben szenved. Sándor, az édesapa szerint a Bátor Táborban szerzett élményekkel az állandó rettegés helyett másképp tudják élni az életüket.

Erő és energia

Sándor elmondása szerint a Bátor Táborban orvosok, ápolók és önkéntesek is segítették őket, erőt és reményt adva a betegség kezelésére. A pozitív hozzáállás nagyon sokat segített a családnak, és olyan szeretetet és elfogadást tapasztaltak, amit máshol még sosem. A táborban a betegség lehetőséget adott a lelki fejlődésre is, és megmutatta, hogy mindenki értékes. Az ott szerzett tapasztalatok arra inspirálták a családot, hogy segítő tevékenységekben vegyenek részt, és támogatást nyújtsanak más rászorulóknak és szervezeteknek. A táborból merített erő és energia továbbra is velük van.

Életre szóló kincs

A Bátor Táborban a családi táborokban a betegséggel élő gyerekek mellett testvéreik és szüleik is részt vehetnek a programokon, így közösen erősíthetik egymást. Sándor szerint a tábor egy varázslatos hely, ahol a beteg gyerekek, a családtagok és az önkéntesek mintha évek óta ismernék egymást, és egy hét alatt egy családdá válnak. A Bátor Táborban szerzett élmények olyan kincset jelentenek a család számára, amit soha nem felejtenek el, és amit az élet minden területén hasznosítanak.

A súlyos, krónikus betegséggel diagnosztizált gyerekeknek sok nehézséggel kell megküzdeniük, hónapokat tölthetnek a kórházban családjuktól és barátaiktól elszigetelve. A Bátor Tábor ingyenes programjain azonban erőt kapnak a gyógyuláshoz, önbizalmat az élethez. Évente több mint 3.000 beteg gyereknek és családjuknak segítenek. Rád is szükség van, hogy folytathassák munkájukat, és minél több súlyosan beteg gyerek élhessen át gyógyító élményeket. Bővebben itt olvashatsz az 1%-os felajánlás módjáról.