Lemondott a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítványban (KKETTK) betöltött kuratóriumi tagságáról Balog Zoltán – írja az Mfor.hu az alapítvány tájékoztatása alapján.

A Schmidt Mária által igazgatott alapítvány kuratóriumának Lánczi András, a Századvég Alapítvány volt vezetője az elnöke. De a tagok között van Schmidt Mária és Martonyi János, a Fidesz volt külügyminisztere is.

Balog Zoltán február 21-én mondott le a kuratóriumban betöltött tisztségéről.

Balog Zoltán a kegyelmi botrány kipattanása után február 16-án visszalépett zsinati elnökként, a Dunamelléki Egyházkerület püspökeként azonban maradt az egyház egyik fontos pozíciójában. Erről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Balog emellett több alapítványban is fontos tisztséget töltött, illetve tölt be. A Kis Virtuózok Alapítvány tiszteletbeli elnöki posztjáról már február 17-én lemondott, továbbra is ő a kuratóriumi elnöke viszont a Belváros-Lipótváros Egyházi Épületekért Közalapítványnak. Balog kuratóriumi tag az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványban is.

A KKETTK intézménye például a Terror Háza Múzeum, a Habsburg Történeti Intézet és a Kertész Imre Intézet is. 2022-től vagyonkezelői státuszú alapítvánnyá alakult át. Az alapítvány 2022-ben 2,2 milliárd forint közpénzt kapott az államtól két budai villa felújítására. Az egyik villa a XII. kerületben, Határőr úton található, 1999-es alapítása óta ez a KKETTK székháza. Az alapítvány egészen 2020-ig bérelte alapítójától, az államtól az épületet, de abban az évben az állam egy másik, szintén XII. kerületi ingatlannal együtt a KKETTK-nak ajándékozta azt.

Ennek az alapítványnak a kuratóriumi tagja volt Szájer József korábbi fideszes EP-képviselő is, aki lemondott tisztségéről a 2020-as ereszcsatornás botránya után.

Fotó: MTI