Az Építési és Közlekedési Minisztérium alá tartozó állami vállalatoknak mostantól a Lázár János régi ismerőse és volt gimnáziumi évfolyamtársa, Bada János által vezetett cégen keresztül kell intézni az eszközbeszerzéseiket – írja a 24.hu.

A lap cikke szerint elvették a többi között az 57 ezer munkavállalót összefogó MÁV Zrt., a vasúti személyszállítást lebonyolító MÁV Start, a Volánbusz és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezetésének önálló döntési jogköreit, és már a mozdonyalkatrésztől a gumiabroncson át az üzemanyagig gyakorlatilag minden vásárlás és eszközbeszerzés ügyében a MÁV Szolgáltató Központ Zrt.-nél kell leadniuk a rendelést.

Így összesen 700–800 fő is átkerült a Bada János által irányított céghez.

Lázár tavaly nevezte ki a MÁV SZK vezérigazgatójának Badát, jóllehet előtte nem rendelkezett nagyvállalati vezetői tapasztalattal. Az ügyvéd a miniszter régi bizalmi embere, kapcsolatuk a hódmezővásárhelyi iskolai évekig nyúlik vissza, amikor évfolyamtársak voltak a Bethlen Gimnáziumban.

Bada korábban a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács szakértői testületében dolgozott, 2018-ban pedig a szintén a Lázárhoz köthető Batidai Vadászkastélyt működtető Grosswiese Zrt.-ben kapott vezetői állást. A 24.hu megkereste Lázár tárcáját, ahonnan továbbküldték őket a MÁV sajtóosztályához, onnan pedig azt a választ kapták, hogy „a központosítást a költséghatékonyság mellett a cégcsoport beszerzéseinek átláthatóbbá és gyorsabbá tétele, valamint a piaci verseny erősítése, kiszélesítése, transzparensebbé tétele is vezérelte”.

Egyébként Bada János a tulajdonosa a Promenád24 nevű hódmezővásárhelyi hírportálnak is, ahol februárban „A buzizó polgármester és az »európai fideszes« meleg kézfogásai” címmel kritizálta egy írás azt, hogy Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter többször is kezet rázott Márki-Zay Péterrel, ráadásul még rezsitámogatást és egyéb fejlesztési forrásokat is ígért a polgármesternek.

A Promenád24-et a Dél-alföldi Média Centrum Kft. adja ki, ennek pedig Rákay Philip volt a tulajdonosa egészen március elejéig, amikor is közölte, hogy a cikkek miatt elnézést kér Navracsics Tibortól, eladja a portált, és a Lázár János-féle ménesbirtokból is kiszáll.

Fotó: Facebook / Lázár János