Lázár János kritikája Márki-Zay Péterrel szemben és a hódmezővásárhelyi választások

Lázár János, az építési és közlekedési miniszter, kemény szavakkal illette Márki-Zay Pétert, a hódmezővásárhelyi polgármestert, mondván, hogy ő egy "bukott ember", aki "semmit nem tud elintézni, és sehol nem jegyzik".

A miniszter a hódmezővásárhelyi Rádió 7 Közös Nevező című műsorában vendégeskedett, ahol kifejtette véleményét a városvezetőről. Lázár János szerint Márki-Zay Péter nem képes egy működő várost szervezni, és ezzel szemben említette meg Botka Lászlót, Szeged baloldali polgármesterét, valamint Karácsony Gergely főpolgármestert, mint "normálisan viselkedő" városvezetőket. A miniszter hozzátette, hogy a szegedi fideszesek is szeretnék Botkát leváltani, de a lakosok érdekében együttműködnek vele, ami lehetővé tette, hogy Szegeden felépüljön a világ legnagyobb új típusú autógyárát, ahol évente 350 ezer autót fognak gyártani. Lázár János kiemelte, hogy a kormánnyal való együttműködésre kész polgármesterekkel lehet megállapodni.

A miniszter arra is rámutatott, hogy "a városnak van szüksége a kormányra, és nem a kormánynak a városra", és hogy ha Botka és Karácsony meg tudott velük állapodni, akkor Hódmezővásárhelyen is választható olyan polgármester, aki erre kész és képes.

Hódmezővásárhely izgalmas önkormányzati választások elé néz. Az Index beszámolója szerint a Fidesz Grezsa Istvánt jelölte polgármesternek a júniusi választásra. Grezsa István, aki öt évvel ezelőtt még független jelöltként indult, a 2019-es választáson 42,7 százalékot szerzett Márki-Zay Péterrel szemben, aki 57,3 százalékkal nyert. A jelenlegi polgármester így majdnem 15 százalékponttal előzte meg akkori ellenfelét. A választáson Kovács Pál, a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének (KÖZSZÖV) elnökségi tagja is indulni fog.

: Szegeder