Harmadik alkalommal is találkozott Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump. Az Egyesült Államok korábbi elnöke március 8-án floridai birtokán fogadta a magyar kormányfőt. A magyar delegáció helyi idő szerint délután öt órakor érkezett a helyszínre, ahol egy órán keresztül tárgyalt vendéglátóival. A megbeszélés után közös vacsorával és koncerttel folytatódott a program.

Orbán Viktor közösségi oldalán is beszámolt a találkozóról. Mint írta, öröm volt meglátogatni Donald Trumpot.

Olyan vezetőkre van szükségünk a világban, akiket tisztelnek, és békét tudnak teremteni. Ő egy ilyen ember! Jöjjön vissza, és hozzon nekünk békét, elnök úr!

– fogalmazott a magyar kormányfő, aki egy videót is megosztott a találkozó után.

A Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója szerint a politikusok esetében bevett szokás, hogy a kampányidőszakban keresik az ideológiai szempontból közel álló és egyben sikeres politikusok társaságát.

Magyarországon is gyakran hívnak külföldi »sztárvendégeket« kampányrendezvényekre, akik támogatásukkal növelni tudják a párt ázsióját

– mutatott rá az Indexnek Lakatos Júlia, aki szerint a mostani találkozó is egy ilyen szimbolikus eset, amely mindkét félnek jókor jön: magyar szempontból nyilvánvalóan legitimitást kölcsönöz Orbán Viktor politikai kísérletének, hogy a nemzetközi szinten legismertebb, legerősebb elvbarátjával találkozik. 

A magyar miniszterelnök gyakorlatilag sportot űzött abból, hogy korán Trump mellé állt, vélhetően saját tapasztalatai révén meglátott valami olyasmit az amerikai választók igényeiben, amit talán még a republikánusok sem. Hazárdjátékot játszott, de eddig bejött neki. Most is így tesz, már csak azért is, mert számára politikailag mindenképp előnyösebb lenne egy Trump vezette Amerika

– értékelt az elemző, aki szerint a Fidesz szempontjából azért előnyösebb, ha Donald Trump nyer, mert nemzetközi szinten megerősítést nyer a politikájuk.

Trump kormányzása a mindenki a maga sikerének kovácsa logikára épít, egy ilyen közegben jobban lehet portyázni egy olyan geopolitikailag köztes régióban elhelyezkedő, kitett országnak, mint Magyarország

– fűzte hozzá Lakatos Júlia.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI