Az LMP-s Csárdi Antal arról kérdezte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy Balog Zoltán, az emberi erőforrások egykori minisztere, és a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lemondott lelkészi elnöke rendelkezik-e diplomata útlevéllel.

Amennyiben rendelkezett diplomata útlevéllel, a kegyelmi botrányban való szerepe után visszavonták-e, vagy visszavonják-e diplomata útlevelét?Válaszul - ahogy azt a 24.hu nyomán a 444 megírta -

Magyar Levente külügy államtitkár csupán azt az eddig is ismert tényt közölte, hogy Balog Zoltánt még 2019-ben rendkívüli és meghatalmazott nagykövetté nevezte ki Áder János akkori köztársasági elnök, így diplomata útlevelet is kapott.

További részleteket az államtitkár nem közölt.

Annak idején Szijjártó Péter volt Balog kinevezésének előterjesztője, azt azonban nem lehetett tudni, hol és miként áll Balog diplomáciai szolgálatba. Képviselői mandátumáról azért mondott le, hogy lelkészként szolgálhasson.

Balog Zoltán nagykövetként először Izraelben képviselte az Orbán-kormányt, a miniszterelnöktől kapott megbízatása egyébként arra is szólt, hogy olyan helyeken is próbálja elmagyarázni, mit miért tesznek, ahol az esetleges konfliktusok miatt a hivatalos politikai kommunikáció nem működött.

Balog 2019-ben fontosnak tartotta jelezni, hogy nem halmozza a „jól fizető állami állásokat”, nagyköveti megbízatásért például nem kap díjazást, bár az útiköltségét megtéríti a kormány.

Kiemelt fotó: Facebook