A 2020-as felvételeken a politikus Oroszországgal kapcsolatos reményeiről is szót ejtett, és azokról a kockázatokról is, amelyeket önként vállalt.

A hónap elején meghalt orosz ellenzéki vezető egy, a Sky News által megszerzett 2020-as, eddig még nem látott interjúban arról beszélt, hogy

Londonban élő korrupt tisztviselők segítenek Vlagyimir Putyin orosz elnök rezsimjének a piszkos pénzek elrejtésében.

Az Index szemléje szerint a terjedelmes interjúban szó esik az Európához tartozó orosz jövővel kapcsolatos reményeiről, személyes biztonságáról, valamint néhány kemény szóval illeti Nagy-Britanniát, a Nyugatot, amiért Putyin társait futni hagyták.

Azt mondanám, hogy a Nyugat egyáltalán nem tesz semmit. Van néhány rituális tánc, de igazából semmi sem történik. Miért élnek még mindig korrupt tisztviselők Londonban? Mert ezek a korrupt tisztviselők rengeteg csodálatos londoni ügyvédet etetnek. Ezek az emberek nagyon civilizáltnak tűnnek, szívesen elbeszélgetünk velük, ha leülnek mellénk. Nyakkendőt viselnek és finom modorral rendelkeznek, ugyanakkor ez időközben a teljes, totális banditák érdekeit szolgálják

– fogalmazott Alekszej Navalnij.

Az Egyesült Királyság Külügyi, Nemzetközösségi és Fejlesztési Hivatala elismeréssel adózott Alekszej Navalnij orosz korrupciót leleplező életútja előtt.
Hozzátették:

Az Egyesült Királyság csak az oroszországi szankciórendszerünk keretében 2000 személyt, vállalatot és csoportot szankcionált, miközben a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség Kleptokrácia elleni küzdelemmel foglalkozó sejtjén keresztül közvetlenül a Putyinhoz kötődő brit eliteket vette célba. A korrupciót és a kleptokráciát soha nem látjuk szívesen a partjainkon.

A most előkerült interjúban Alekszej Navalnij azt mondta:

Oroszország egy európai ország, az itt élő emberek úgy akarnak élni, mint Európában. Ezért remélem, hogy 10 év múlva, ha újra interjút készítenek velem, el fogom tudni mondani, hogyan sikerült legyőznünk a korrupt pénzmosást.

A Sky News által megszerzett és először sugárzott interjú a Matthew Thorne által rendezett és Andrew Duncan által készített After The Fall című, még nem vetített dokumentumfilm-sorozat részeként készült.

Kilenc nappal a halála után adták ki családjának Alekszej Navalnij holtesttét. Az orosz ellenzéki politikus Vlagyimir Putyin elnök egyik legnagyobb kritikusa volt.

Alekszej Navalnij február 16-án az orosz 3. számú büntetőtelepen halt meg tisztázatlan körülmények között.

Az első híresztelések szerint az orosz ellenzéki politikus halálát vérrög okozhatta, de mivel sem a rokonokat nem engedték megnézni a holttestet, se nem adták ki azt a hozzátartozóknak, így sokakban felmerült a gyanú, hogy a politikus halála esetleg nem volt véletlen.

A nyugati világ legnagyobb része és a magyar ellenzék is egyértelműen Putyint tette felelőssé Navalnij halála ügyében, míg az oroszok Washingtont és Brüsszelt hibáztatták. Az ukrán hírszerzés azonban arról számolt be, hogy úgy tudják, Navalnij természetes halált halt.

A 47 éves politikus 2021 óta volt börtönben.

Kiemelt fotó: Facebook