A Novicsok idegméreg-családba tartozó vegyi fegyverrel gyilkolták meg az orosz elnök legnagyobb kritikusának tartott Alekszej Navalnijt – állítja az elhunyt orosz politikus özvegye, akit a Telegraph idézett. Julija Navalnaja szerint azért nem engedték oda férjének holttestéhez rokonait az orosz hatóságok, mert időt akartak adni arra, hogy az idegméreg kitisztuljon az ellenzéki aktivista szervezetéből.

Hazudnak, hogy időt nyerjenek, és nem is titkolják

– írta Navalnij szóvivője a közösségi oldalán azzal kapcsolatban, ahogy az orosz hatóságok tálalták a halálesetet. Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat szerint „az elítélt séta után nem érezte jól magát, és szinte azonnal elvesztette az eszméletét”, a kiérkező orvosok pedig már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

Putyin megpróbálta gyorsan megölni Navalnijt. Miután az nem sikerült, azt választotta, hogy lassan öli meg, kínozva

– fogalmazott Kira Jarmis.

Ezt erősíti meg Christo Grozev oknyomozó újságíró, a Bellingcat vezetője is, aki régóta foglalkozik az orosz állam súlyos nemzetközi botrányokat kiváltó ügyeivel, például az Ukrajnában lelőtt maláj utasszállító, a montenegrói puccskísérlet és Navalnij 2020-as mérgezésének felderítésével.

Ha Navalnij a rossz börtönkörülményekbe halt bele, akkor is Vlagyimir Putyin és az orosz állam felelős a haláláért

– hangsúlyozta a CNN-nek, hozzátéve, hogy – az orosz törvényeket is sértő módon – egy éven belül 300 napig tartották magánzárkában, amikor pedig onnan kiengedték, őrültekkel zárták össze. Alig adtak neki enni, nem hagyták aludni, éjjelente nyolc alkalommal is felébresztették, nem részesítették megfelelő orvosi ellátásban, és nem fogadhatott látogatókat sem az Északi-sarkhoz közeli börtöntáborban, amely kollektív büntetéseiről hírhedt. Börtönlakók elmondása szerint például előfordult, hogy mínusz 20 fokban kabát nélkül kellett kiállniuk a hidegbe mások szabályszegései miatt, és akik nem bírtak egyenesen állni, azokat leöntötték hideg vízzel.

Az orosz fegyintézetekben évente 1400-2000 ember hal meg, a leggyakoribb elhalálozási okként a „szívprobléma” szerepel.
Általában véve gyenge volt Navalnij egészségi állapota, mint ahogy mindenkié az lenne, ha ilyen körülmények közé kerülne. Ugyanakkor valószínűtlen, hogy ez természetes halálhoz vezetett volna

– fejtette ki korábbi orvosa a fogvatartás embertelen körülményeire utalva. Alekszandr Polupan a független Meduza portálon megkérdőjelezte az orosz állami média állítását, miszerint „leszakadt vérrög” okozhatta a tragédiát, szerinte volt betegének nem volt olyan kórelőzménye, ami az embólia veszélyének tette volna ki.

Tény, hogy Navalnij azon orosz ellenzéki politikusok vagy üzletemberek hosszú sorát bővíti, akik rejtélyes módon hunytak el vagy erőszakos halált haltak, miután szembeszálltak a hatalommal. Gondoljunk csak az Ukrajna elleni háborúban bevetett Wagner-csoportot irányító Prigozsin gépének felrobbantására, vagy a háborút bírálók – például a Lukoil-vezér Ravil Meganov – gyanús halálára. De nemcsak mostanában történtek ilyen esetek. Jelcin orosz elnök egykori miniszterelnök-helyettese, Borisz Nyemcov már 2015-ben olyan jelentésen dolgozott, amely Oroszországnak az ukrajnai konfliktusban játszott szerepét vizsgálta, amikor 55 éves korában meggyilkolták, mielőtt munkáját befejezhette volna. Egy hídon lőtték agyon, alig néhány méterre a Kremltől.

Alekszandr Litvinyenko, az orosz FSZB hírszerző szolgálat ügynöke azt követően menekült el Oroszországból, hogy korrupcióval vádolta Putyint. Az orosz elnököt tette felelőssé a moszkvai lakásrobbantásokért is, amelyeket Putyin a második csecsen háború kirobbantására használt fel. Ő 2006-ban halt meg, szervezetében nagyon erős radioaktív izotópot mutattak ki. Borisz Berezovszkij orosz milliárdos 2000 óta élt száműzetésben Nagy-Britanniában, ahol 2013-ban találták holtan. Szergej Szkripal az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese is az Egyesült Királyságba emigrált, 2018-ban lányával együtt mérgezték meg szintén Novicsok idegméreggel.

Fotó: MTI/Alekszandr Zemljanyicsenko