Dermesztőnek és a bírói függetlenség elleni támadásnak tartja a Magyar Bírói Egyesület (MABIE) azt, hogy ideiglenesen nem jelenhet meg az a szakmai folyóirat, amely januárban először közölte a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának helyettese, K. Endre kegyelmi ügyét.

A MABIE levélben fordult a Kúria Elnökéhez, melyben a sajtótermékekben és a Kúria honlapján megjelent, a Kúriai Döntések Bírósági Határozatok kiadásának felfüggesztéséről szóló híradások kapcsán mélységes aggodalmát fejezte ki. A folyóirat megjelenésének felfüggesztése és a vizsgálat elrendelése a bírák számára a bírói függetlenséget érintő támadásnak tűnik, amely minden bíró számára a jövőbeni döntések tekintetében dermesztő hatással bírhat

– írja weboldalán a Magyar Bírói Egyesület.

A MABIE közleménye kapcsán a Telex emlékeztet, hogy a Kúriai Döntések című kiadvány megjelenését két nappal ezelőtt függesztették fel, és a döntés értetlenséget, illetve felháborodást keltett a közvéleményben is.

Mint azt a frisshirek.hu is megírta, ez volt az a szakmai folyóirat, amiben egy ügyvéd észrevette K. Endre kegyelmi ügyét, amiből végül akkora botrány kerekedett, hogy belebukott Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit, volt igazságügyi miniszter.

„A Kúria elnöke az említett lapszámban 3. sorszámú eseti döntés közzétételének körülményeire vonatkozóan soron kívüli vizsgálatot rendelt el” – hangzott a Kúria álláspontja, és különösebb indoklást nem is tettek mögé.

Viszont amíg a vizsgálat tart, vagyis amíg nem derül ki, hogyan került be a kiadványba K. Endre kényszerítéses ügye, az nem is jelenhet meg.

A bírói egyesület most arra kéri a Kúria elnökét, Varga Zs. Andrást (borítóképünkön Varga Judittal), hogy a folyóirat szerkesztésének és kiadásának felfüggesztése okáról és céljáról minél előbb tájékoztassa a bírákat és a közvéleményt.


Fotó: MTI