Orbán Balázstól egyebek között azt kérdezte a Telex videós stábja, tudja-e, miért kapott kegyelmet K. Endre. A miniszterelnök politikai igazgatója azt mondta, ő is csak abból tud kiindulni, amit Novák Katalin mondott. Amikor azt kérdezték, tudott-e a kormányfő erről a kegyelmi ügyről, Orbán Balázs azt mondta, az alkotmány szerint a kegyelmi ügyekről a köztársasági elnök dönt.

Szerintem ez egy hibás döntés volt. Szerencsére a köztársasági elnök asszony is elismerte, hogy hibás döntést hozott. Hogy mi volt ennek az oka, azt tőle kellene megkérdezni

– mondta Orbán Balázs, akit egy könyvbemutatón értek el az újságírók.

A köztársasági elnök elmondta többször, hogy erről az ügyről mit gondol, mi is csak ennyit tudunk

– közölte Orbán Balázs, emlékeztetve arra, hogy a kegyelmi intézmény mindenütt a világon az államfő diszkrecionális jogköre.

Arra felvetésre, hogy a kegyelmi döntést még igazságügyi miniszterként ellenjegyző Varga Judit férje szerint például Budaházy György kegyelmi ügyéről kormányülésen is volt szó, Orbán Balázs azt mondta, ott az igazságügyi miniszternek van felelőssége és a köztársasági elnök döntése.

Azokról az állításokról, amelyeket Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Partizánban és a saját Facebook-oldalán is közölt, Orbán Balázs azt mondta, azokat ő az irodalmi műfaj részének tekinti.

Megkérdezték Magyar Péter azon kijelentéséről is, amikor Varga Judit volt férje arról beszélt, hogy egy baráti társaságot alkottak Gulyás Gergellyel és Orbán Balázzsal, valamint más fiatal fideszesekkel, megbeszélték egymás között a politikai és más kérdéseket.

Orbán Balázs azonban mindezt cáfolva kijelentette, Magyar Péter sosem volt a barátja, és közel sem álltak egymáshoz soha.

Amikor Balog Zoltánnak a kegyelmi ügyben játszott szerepéről kérdezték a miniszterelnök politikai igazgatóját, illetve arról, hogy szerinte le kellene-e mondania a református püspöknek, Orbán Balázs azt mondta, katolikusként a látszatát is szeretné elkerülni annak, hogy a református egyház belső ügyeit kommentálja.

MTI/Czeglédi Zsolt