Már az EU-csúcs kezdése után másfél órával sikerült megegyezniük a tagállamoknak a csúcs legkritikusabb kérdésében, Ukrajna további támogatásában — adta hírül az index.hu. Charles Michel Európai Tanács-elnök szerint Ukrajna stabil, hosszú távú és kiszámítható támogatásra számíthat az Európai Unió részéről.

Megegyeztünk. #egység

– ezzel a rövid üzenettel kezdte Charles Michel, a tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke azt a rövid közleményét, amiben bejelentette,

A RENDKÍVÜLI EU-CSÚCSON A 27 TAGÁLLAM VEZETŐI MEGEGYEZTEK UKRAJNA TÁMOGATÁSÁRÓL, AMELYNEK KERETÉBEN 2027-IG TOVÁBBI 50 MILLIÁRD EURÓT KAP A HONVÉDŐ HÁBORÚT VISELŐ ORSZÁG.

Mint a bejegyzésben fogalmazott, ez

stabil, hosszú távú és kiszámítható finanszírozást biztosít Ukrajna számára,

majd hozzátette:

Az EU vezető szerepet vállal és felelősséget vállal Ukrajna támogatásában. Tudjuk, mi forog kockán.

Emlékezetes, hogy Magyarországon kívül a 26 többi tagállam már a decemberi EU-csúcson megállapodott volna a többéves pénzügyi keret (MFF) – ez az uniós költségvetés neve – felülvizsgálatában, ugyanakkor Orbán Viktor az összesen 64,6 milliárd eurós csomag egy tételét, az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurót nem fogadta el, így végül az egész alkut megvétózta.

A decemberi csúcs óta a háttérben többször is tárgyaltak a tagállamok, hogy sikerüljön Orbánt is meggyőzni. A magyar kormányfő először azt szerette volna, hogy Ukrajna támogatása az uniós költségvetésen kívüli alapból történjen meg, később pedig azt szerette volna elérni, hogy az összesen 2027-ig tartó támogatásról évente szavazzanak. Végül azonban ezek a feltételei nem teljesültek, ugyanis a kiszivárgott záródokumentum szerint,

UGYAN MINDEN ÉVBEN VITÁT FOGNAK TARTANI AZ EURÓPAI TANÁCSBAN AZ ÚGYNEVEZETT UKRAJNA-ESZKÖZRŐL, ÁM SZAVAZNI NEM FOGNAK RÓLA – AZ EURÓPAI TANÁCS CSAK A TÁMOGATÁS FELÜLVIZSGÁLATÁRA SZÓLÍTHATJA FEL AZ EURÓPAI BIZOTTSÁGOT, DE AZT IS LEGHAMARABB KÉT ÉV MÚLVA.

A Politico úgy tudja, hogy Orbánt a vétójától való feladásáról a tagállamok egy kisebb csoportja győzte meg. A csúcs előtt a magyar miniszterelnökkel tárgyalást folytatott Charles Michel mellett Ursula von der Leyen Európai Bizottság-elnök, Olaf Scholz német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, ugyanakkor később mások is csatlakoztak – Donald Tusk lengyel, Mark Rutte holland és Alexander De Croo belga miniszterelnök.

Fotó: X / Charles Michel