Egy ukrán nyelvű halálos fenyegetés árnyékában, de biztonsága ügyében bizakodódan utazott a kárpátaljai városba Szijjártó Péter, hogy az ukrán külügyminiszterrel tárgyalva egyebek mellett Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozóját is előkészítse. Ungváron a magyar külügyminisztert helyiek egy csoportja várta.

"A kárpátaljai magyarok is az Európai Unióhoz akarnak tartozni." – üzenettel várták a magyar külügyminisztert Ungváron.

A mindenkori magyar kormánynak nemcsak a magyarországi magyarok, de a határontúli magyarok érdekeit is képviselnie kellene. Ehelyett az Orbán-kormány valamilyen rejtélyes okból Oroszország elnökének érdekeit képviseli itthon és külföldön, amikor például az Európai Tanácsban nem szavazza meg a kárpátaljai magyarok európai integrációját.

Ungvárról üzenjük a budapesti kormánynak, hogy a kárpátáljai magyarok is szeretnének szabadon utazni és munkát vállalni az Európai Unión belül. Ha ez nem is valósulhat meg rögtön, de legalább ne késleltessük a folyamatot.

A trianoni határok meghaladása ugyanis minden magyar érdeke. Az Újratervezés csapatának egyik alapítója, Keresztény Zoltán nemrég interjút adott a frisshirek.hu Magyar Közöny podcastjának, a teljes beszélgetés itt megtekinthető: