A győri polgármesteri címért már bejelentkező Borkai Zsolt viszont azt mondta az ATV Híradónak, kizárt, hogy bárki javára visszalépjen, annak ellenére, hogy tapasztalata szerint Dézsi Csaba András mostani fideszes polgármesternek ez nem tetszik.

2019-ben Győrben mindössze 646 szavazattal nyert a szexbotrányba keveredett Borkai Zsolt az összellenzéki Glázer Tímea ellen. Borkai később lemondott a polgármesteri posztról, és az időközi választáson Dézsi Csaba András vette át a helyét. Az RTL kereste a győri polgármestert is, de nem kívánt nyilatkozni a választási esélyeit illetően, a DK pedig arról tájékoztato, hogy a győri jelölteket majd akkor jelentik be, amikor az egyeztetés végére értek.

Bár 2019-ben az összes megyei közgyűlésben a Fidesz szerzett többséget, az akkor még 23-ból 10 megyei jogú várost ellenzéki polgármester vezet azóta. A kormánypárti fellegvár Debrecen viszont nem tartozott ezek közé. Ugyanakkor a megyeszékhely 2023-ban az ide telepítendő akkumulátorgyárak miatt szerepelt gyakran a híradásokban, a Momentum pedig ebben látja a fordítás esélyét.

Úgy készülünk, hogy ez lesz a tétje a választásnak és azért dolgozunk, hogy ne kelljen az embereknek elviselnie azt a szennyezést, amit az akkumulátorgyárak hoznának a városba

- mondta az ATV Híradónak Szabó Bence, a Momentum debreceni önkormányzati képviselője.

A DK debreceni parlamenti képviselője szerint van még idő a jelöltek bejelentésére, amit egy-két hét múlva meg is tesznek: „Minden körzetben indulnunk kell, indulni fogunk és teljesen természetesen lesz polgármester-jelöltünk is, hiszen mi egy teljesen más utat képzelünk Debrecen városának”, nyilatkozta Varga Zoltán DK-s országgyűlési képviselő. Kerestük a helyi fideszes képviselőket is, hogy milyen esélyekkel várják a választásokat, de nem kívántak híradónknak nyilatkozni.

Deák Dániel, a XX. Század Intézet vezető elemzője az RTL Híradónak nyilatkozva úgy vélte, a kormánypártok együttes bejelentésre készülnek.

Úgy mutatja egy hatékony, működőképes párt képét a Fidesz, ha egy időben történik meg ezeknek a polgármesterjelölteknek a bejelentése, tehát most is arra lehet számítani, hogy februárban vagy márciusban lesz egy olyan esemény, vagy egy olyan pillanat, amikor az összes polgármesterjelöltjét bemutatja majd a Fidesz

– mondta Deák Dániel.

Az önkormányzati választásokat, az Európai Parlamenti voksolással egyszerre, június 9-én tartják.

Fotó: Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke beszédet mond a párt eredményváró rendezvényén az önkormányzati választáson a Bálna Budapest központban 2019. október 13-án. MTI/Koszticsák Szilárd