A Megoldás Mozgalom (MEMO) céljának tekinti a közélet tisztaságának megőrzését, az önkormányzati intézményrendszerbe fektetett állampolgári bizalom csorbíthatatlanságának fenntartását. Ezért is szeretné a párt, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek a lemondás jogát megfontoltan és felelősségteljesen gyakorolják – áll annak a törvénymódosítási javaslatnak a preambulumában, amelyet Dr. Szilágyi Norbert küldött el megfontolásra az Országgyűlés elnökének, Kövér Lászlónak.

A MEMO győri polgármesterjelöltje a Frisshirek.hu-nak elmondta, hogy javaslata a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény kiegészítését célozza.

Ennek lényege, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán helyi önkormányzati képviselővé vagy polgármesterré nem választható, akinek ugyanazon településen képviselői vagy polgármesteri mandátuma korábban a közérdek sérelme miatti lemondás folytán szűnt meg.
A közérdek sérelme miatt történik a lemondás különösen, ha annak oka a volt képviselő, polgármester kihívóan közösségellenes magatartása, olyan cselekménye, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást keltsen

– idézte lapunknak a Kövér Lászlónak küldött javaslatát Dr. Szilágyi Norbert, de azt is jelezte, nem minősül ilyennek a lemondás, ha az egészségügyi, családi vagy más egyéb méltányolható okból történt.

A törvénymódosítás természetesen érintené a szexbortánya miatt lemondott volt fideszes győri polgármester, Borkai Zsolt újraindulását is a következő önkormányzati választáson. 

A rendszerváltás után 35 évvel sokan úgy gondolják, hogy Magyarországon a politikában bármit meg lehet tenni, semminek nincs következménye. Jól emlékszünk a legutóbbi önkormányzati választásra, amikor Győr városát kifejezetten negatív színben tüntették fel, a magyar és az európai sajtó is Győr közéleti válságától volt hangos. Másról sem szóltak a hírek, csak Borkai Zsolt korrupciós földügyeiről, az adriai szexbotrányról, és arról vitatkozott mindenki, hogy akkor volt-e kokain vagy sem. Az ügynek gyakorlatilag semmilyen következménye nem lett, Borkai lemondott, majd egy zsák pénzen új választást tarthattunk

– emlékeztetett a 2019-ben történtekre Dr. Szilágyi Norbert.

A MEMO győri polgármesterjelöltje közölte, a javaslattal is azt szeretné elérni, hogy a júniusi önkormányzati választáson ne a korrupció, a prostitúció és a kábítószer legyen a téma Győrben, hanem a város fejlődése, így például az iparfejlesztés és a rozsdaövezeti lakásépítések.

Fotó: Facbook / drszilagyinorbertmemo