Colorado állam legfelsőbb bírósága kedden döntött arról, hogy a három évvel ezelőtti capitoliumi zavargások miatt a republikánus előválasztás indulói között nem szerepelhet Donald Trump — írta meg az Index.

A határozat 2024. január 4-én lép hatályba és csak az előválasztási időszakra vonatkozik, így következő év március 5-ig van érvényben.

Ez az első alkalom, hogy a gyakorlatban is használták a törvényt, amelyet még az amerikai polgárháború után ratifikáltak. Trump csapata antidemokratának nevezte a döntést, amely ellen fellebbeznek.

Szijjártó Péter szerdán reagált az ügyre hivatalos Facebook-oldalán. A külgazdasági és külügyminiszter eljátszott a gondolattal, hogyan zajlana egy hasonló eset egy patrióta kormány által vezetett közép-európai országban.

Hány perc kellene az Európai Parlamentben a demokrácia halálának kikiáltásához, hány perc múlva adna ki elítélő közleményt az amerikai külügyminisztérium, hány perc múlva fagyasztaná be még inkább az Európai Bizottság az oda nem adott uniós forrásokat, s hány perc kellene ahhoz, hogy a globális liberális médiahálózat minden felületén szerkesztőségi cikkekben hirdessék a jogállamiság megsemmisülését?

– fogalmazott közösségi oldalán Szijjártó Péter.

„S mi van most? Csend. De nem az advent miatt” – tette hozzá.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára azt írta szerdán a Facebook-oldalán, hogy

és akkor a berlini szövetségi választások részleges megismétléséről még nem is beszéltünk.

A berlini szövetségi választást sorozatos szabálytalanságok és tömeges káosz miatt kell megismételni, ez a német Alkotmánybíróság döntése – tette hozzá az államtitkár.