Szinte végig felkerültek a korlátmagasítások a budapesti Mammut II. bevásárlóközpont legfelső, negyedik szintén. A Mammut a Telex kérdésére már november végén megerősítette, hogy „a legkritikusabb szakaszokon korlátmagasítást hajtanak végre”, és december folyamán be is fejeződnek a munkálatok.

Az elmúlt 13 évben már nyolcan vetettek véget a plázában az életüknek. Legutóbb november 20-án ugrott le egy 36 éves férfi a bevásárlóközpont egyik emeletéről.

A probléma orvoslására külön csoportot állított fel a Mammut, október közepén pedig segítőpont is nyílt a bevásárlóközpontban.

Az ingyenes mentálhigiénés, áldozatsegítő és szociális tanácsadás minden pénteken 11:00 és 19:00 között várja a rászorulókat. November végén a lap kérdésére a Mammut közölte, hogy a megnyitása óta már több mint 30 fő kereste fel a SegítőPontot, többen vannak köztük visszatérő kliensek is.

Az üzletközpont üzemeltetői azt írták, hogy a kapacitások és igények függvényében a szolgáltatás működésének fejlesztésére, bővítésére is sor kerülhet majd.

Korábban már eltávolítottak minden olyan tárgyat (padokat, virágládákat) a folyosókról, amely megkönnyítheti vagy bátoríthatja a magasabb szinteken a korláton való átmászást.

Decemberre pedig elkészültek a magasítások is a negyedik emeleti korlát legkritikusabb szakaszain.

De több már intézkedést is bevetett az üzletközpont az öngyilkosságok megelőzésére: rendszeres képzést tartanak a biztonsági szolgálatuk tagjainak az intő jelek kiszűrésére, valamint bevezették a biztonsági szolgálat gyakoribb járőrözését a bevásárlóközpont épületében.

Biztonsági őrt dedikálnak a kritikus szakaszok közelébe is, a kiemelt szolgálatot ellátó őrök számára pedig mentálhigiénés továbbképzést nyújtanak, és rendelkezésre állásukat a nyitvatartási idő teljes egészében biztosítják. Emellett intelligens biztonságikamera-rendszert is telepítettek, ami lehetővé teheti a gyors beavatkozást, amennyiben ez lehetséges.

Az Európai Unió tagállamai közül 2020-ban lakosságarányosan Magyarországon haltak meg a második legtöbben öngyilkosság miatt az Eurostat szeptemberben kiadott jelentése szerint. Az uniós statisztikai hivatal adatai alapján 17,08 ilyen eset jutott százezer főre. Ennél csak Litvániában volt rosszabb a helyzet (21,3), utánunk Szlovénia (17) és Észtország (16,3) következik, az uniós átlag 10,2.

Lapunk, a frisshirek.hu szakértőt kérdezett meg arról, mi a véleménye a magasított korlátról, mennyiben csökkenti majd az öngyilkossági kísérleteket? 

Az, hogy létezik egy ilyen odafigyelés, mindenképpen jó jel. De akiben beékelődött az elhatározás, az nem fog visszalépni csak azért, mert a bevásárlóközpontban magasabb lett a korlát. 
Társadalmi szinten kellene tudnunk kezelni ezt a problémát. A depresszió komoly dolog ennek ellenére a páciensek sokszor egy-egy pszichológiai szakellátásra hónapokig várnak. Akinek beágyazódik a gondolataiba az öngyilkosság, az nem fog tudni heteket, hónapokat várni arra, hogy szakszerű orvosi segítséget kapjon. 
Az, hogy a Mammut bevásárlóközpont létrehozta a segítőpontot, hatalmas segítséget jelenthet, de ennél sajnos országos szinten sokkal többre lenne szükség. A népességnek csupán 25 százaléka van tisztában azzal, hogy
létezik ingyenesen hívható lelkisegély szolgálat a 116-123 telefonszámon

A frisshirek.hu fel is hívta a telefonszámot, leteszteltük.

A második csörgésre felvették, a vonal túlsó végén egy hölgy elmondta, napi szinten tucatszám hívják öket telefonon. A legnagyobb gond az elmagányosodás, a szegénység és a jövőtlenség, mellyel hozzájuk fordulnak. Nem egyszer szakítják meg a vonalat a betelefonálók, de van, akivel hosszan tudnak beszélni és hathatós segítséget nyújtanak. 

Lehet, hogy egy kép erről: elefánt és szöveg

Fotó: Mammut Facebook; Kiemelt fotó: Wikipédia