Bosznia-Hercegovina politikai és alkotmányos berendezkedését a boszniai háborút lezáró 1995-ös daytoni békemegállapodás határozza meg. Az ország innen számítva kettő részből áll: a Szerb Köztársaságból és a főképp bosnyákok lakta Bosznia-hercegovinai Föderációból. A tavaly októberben ismét választást nyerő Milorad Dodik viszont az elmúlt bő húsz évben többször is kijelentette már, Bosznia-Hercegovina államként működésképtelen, és a boszniai Szerb Köztársaságnak függetlenné kell válnia. Az elszakadással súlyosan megszegné az amerikaiak közreműködésével kötött boszniai békemegállapodást, és ezzel akár ismét polgárháborút is szíthat a többnemzetiségű országban.

Milorad Dodik szoros kapcsolatot ápol Szerbia mellett Oroszországgal is, az év elején ki is tüntette Vlagyimir Putyint. Viszonya ugyanakkor legalább ennyire jó a magyar kormánnyal is. „Örülök az újabb találkozásnak Szijjártóval. Ő egy kedves és jó szándékú ember, akivel lehet beszélgetni, ellentétben az amerikaiakkal, akik arrogánsak” – mondta márciusban Dodik a magyar külügyminiszterrel lezajlott találkozója után.

A magyar kormány évek óta komoly támogatásokat juttat a boszniai szerbeknek, korábban az Eximbankon keresztül kiugróan olcsó hitel formájában adott 45 milliárd forintot Dodikéknak. A boszniai Szerb Köztársaság vezetője augusztusban újabb 118 millió eurós megállapodásról egyezett meg Orbán Viktorral, amikor a magyar kormányfő a Karmelitában fogadta Dodikot.

A boszniai szerbek vezetőjének mostani bejelentése azért is figyelemre méltó, mert Trump előnye egyébként a Republikánus elnökjelöltek között behozhatatlannak tűnik, a legfrissebb kutatások szerint hatvan százalékkal vezet, míg mögötte a második helyen álló Ron DeSantis, floridai kormányzó mindössze tizenhárom százalékos támogatottsággal bír. 

Fotó: Milorad Dodik és Orbán Viktor / miniszterelnok.hu