Orbán Viktor kitüntetést vett át Milorad Dodiktól és jelentős befektetéseket jelentett be

Orbán Viktor magyar miniszterelnök átvette a boszniai szerbek vezetőjétől, Milorad Dodiktól a legmagasabb rangú állami kitüntetést, amelyet korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök is megkapott. A magyar kormányfő a kitüntetést egyfajta felhatalmazásnak tekinti, és hatalmas infrastrukturális és energetikai befektetéseket jelentett be a boszniai Szerb Köztársaságban.

Orbán Viktor Boszniába utazott, hogy átvehesse a Boszniai Szerb Köztársaság miniszterelnökétől, Milorad Dodiktól kitüntetését, amit előző évben Vlagyimir Putyin vehetett át. A magyar miniszterelnök pénteken részesült a boszniai szerb elnök által adományozott kitüntetésben, amelyet a boszniai szerbek betiltott nemzeti ünnepnapján szokás átadni. A ceremónián Orbán Viktor elmondta, hogy a díj nem csupán egy államközi aktus, hanem a barátság és a kölcsönös jövőbe vetett optimizmus kifejeződése. A magyar miniszterelnök a szerbekkel való szolidaritását hangsúlyozta, és úgy véli, hogy Európának szüksége van a szerbekre az európai biztonság és stabilitás érdekében.

A magyar kormányfő beszédében kitért a múltra, emlékezve a Jugoszlávia felbomlására, a délszláv háborúra és a NATO belgrádi bombázására. Orbán szerint a szerbek és a magyarok figyelnek egymásra, és az a fontos, hogy a népeink szomszédosak. Kiemelte, hogy a nemzetközi politika igazságtalan a szerbekkel szemben, és hogy az EU-nak be kellene fejeznie a balkáni bővítést, mielőtt a keleti bővítéssel foglalkozna, utalva ezzel az ukrán csatlakozásról szóló tárgyalásokra.

Orbán Viktor a kitüntetést egyfajta felhatalmazásnak tekinti, amely arra ösztönzi, hogy a jövőben is cselekedjen. A magyar miniszterelnök szerint a boszniaiaknak maguknak kell rendezniük saját ügyeiket, és a nemzetközi közösségnek vissza kell adnia szabadságukat.

Bosznia-Hercegovina két entitásból áll, és a boszniai Szerb Köztársaság vezetői régóta szeretnének elszakadni a központi szarajevói vezetéstől. Orbán Viktor a kitüntetés átvétele előtt Szarajevóban tárgyalt, ahol a boszniai külügyminiszter és a Minisztertanács horvát elnöke fogadta. A magyar miniszterelnök és a boszniai szerb vezető közötti kapcsolatot a múltban több gesztus is erősítette, többek között egy jelentős hitel és pénzügyi támogatás formájában.

A látogatás során Orbán Viktor bejelentette, hogy a magyar kormány 140 millió euró értékben támogat infrastrukturális és energetikai projekteket a boszniai Szerb Köztársaságban. Ezek a projektek hulladékgazdálkodási programokat és megújuló energiaforrásokra épülő parkokat foglalnak magukban, amelyeket a Veolia, az MVM és az Alteo vállalatok valósítanak meg. A finanszírozásra kiválasztott projektek korábban német támogatást élveztek, de azokat visszavonta Berlin Dodik nacionalista törekvései miatt.

Dodik a beszédében elmondta, hálás Orbánnak az odaadásáért, és azért, hogy az együttműködésük nem csupán múló fellángolás volt, hanem a magyar kormányfő ki is tart a Szerb Köztársaság mellett. "Hálás szívvel, nagy szeretettel adjuk át ezt a kitüntetést. Biztos vagyok benne, hogy a jövőben együttesen ünnepeljük majd a közös sikereinket, addig is figyelemmel kísérjünk Önnek minden szavát" – tette hozzá Dodik.

A díjátadón jelen voltak Nagy Márton és Szijjártó Péter is, és a fotók szerint mindenki felszabadult volt. Orbán Viktor a kitüntetés átvételekor szép, méretes nyakláncot kapott, és elmondta, hogy „ez a szeretet kifejezése, a barátság kifejezése, nem egyszerű államközi aktus. Érzelem és a kölcsönös jövőbe vetett optimizmus is van a kitüntetésben." A miniszterelnök öregembernek nevezte magát, aki emlékszik rá, amikor Jugoszláviának hívták "ezt a világot". Hozzátette, azért állt ki a szerbek mellett, "mert a szerbekkel szemben a nemzetközi politikai igazságtalan". "Hiányzik a felismerés, hogy Európának szüksége van a szerbekre, nélkülük nincs európai biztonság, egységes Európai Unió, stabilitás. Persze az EU-val sok baj van, de ma nincs jobb keret" – üzente Dodiknak. Azt mondta, minél közelebb kell ehhez a kerethez kerülni, amit Magyarország mellett Ausztria is szorgalmaz.

Orbán Viktor kijelentette, hogy a boszniai szerbek továbbra is számíthatnak Magyarország támogatására, és hogy a két nép egymásra van utalva. A miniszterelnök szerint már régen meg kellett volna születnie a döntésnek arról, hogy Bosznia-Hercegovina és Szerbia az EU tagja legyen, „évtizedeket vesztegettünk el”. Ígéretet tett arra, hogy mindent meg fog tenni, hogy minél közelebb kerüljenek a ma elérhető legjobb nemzetközi kerethez, és hogy júniustól, amikor Magyarország tölti be az EU soros elnökségét, közbenjárnak majd, hogy egy külön munkacsoport foglalkozzon majd Bosznia ügyével.

A kormányfő azt is kifogásolta, hogy a boszniai ügyekbe külföldről próbálnak beavatkozni, ami szerinte a folyamat dinamizmusát veszítheti el, politikai válságot idézhet elő, és leértékeli Európa munkáját. Orbán hangoztatta, hogy Magyarország nagy jövő előtt álló területet lát a Nyugat-Balkánban, így a boszniai szerb entitásban is, ahol fontos befektetésekre nyílik lehetőség. Méltatta a kétoldalú gazdasági együttműködést, kiemelve a már futó mezőgazdasági támogatási programot és a kétoldalú pénzügyi együttműködést. Emlékeztetett arra is, hogy a magyar autópályarendszer érintett szakaszát „pillanatok alatt” átadják a horvát határig.

Milorad Dodik azt emelte ki, hogy a magyar állam példakép arra, hogyan kell viszonyulni a családhoz, hogyan kell megtartani a hagyományos társadalmat. Hangoztatta, hogy Európának erős vezetőkre van szüksége, és Orbán ilyen. Köszönetet mondott azért is, hogy a magyar kormányfő „igazságosabb világért lép fel”.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Magyarország és a boszniai Szerb Köztársaság által rendezett üzleti fórum megnyitóján kiemelte, hogy a kiszámítható együttműködések, mint például a boszniai Szerb Köztársaság és Magyarország közötti gazdasági, kereskedelmi és vállalatközi együttműködés, rendkívüli mértékben megnőttek. A tárcavezető arról számolt be, hogy a fórumra 24 hazai vállalat 32 képviselője kísérte el, és hogy ezek a cégek hozzájárulhatnak a boszniai Szerb Köztársaság gazdasági fejlődéséhez, a technológiai színvonal növeléséhez, a kihívások sikeres kezeléséhez. A miniszter hozzátette, hogy a két kormány között nincsen nyitott vagy vitás politikai kérdés, és a politikai kapcsolatrendszer kiváló feltételeket biztosít a gazdasági együttműködéshez.

Orbán Viktor a boszniai Banja Lukában kijelentette: az európai uniós csatlakozásra törekvő nyugat-balkáni országoknak kétszeresen rossz az ukrajnai háború, hiszen elvonja az uniós erőforrásokat a bővítéstől. Hozzátette, hogy „közös az érdek, hogy mielőbb lezárják a háborút, és befejezzék az elkezdett integrációs munkát.” Kiemelte továbbá, hogy „még nem látni a háború végét, és azt is meg kell akadályozni, hogy annak folytatására buzdítsanak. Úgy vélte, hogy az európai uniós és az amerikai választás előtti jelek éppen arra utalnak, hogy a háború intenzívebb lesz”.