A vízellátás kérdéséből már az utóbbi hónapokban is adódtak problémák az agglomerációban. Nemrég Tüttő Kata főpolgármester-helyettes is arról beszélt, hogy az érvényben lévő szabályozások miatt csak a gazdasági társaságoknak adott víz után köbméterenként 300 forintos veszteséget, összesítve pedig nagyjából 10 milliárdos veszteséget könyvelhet el a vállalat. A Népszava értesült arról, hogy Karácsony Gergely főpolgármester ebben az ügyben levelet írt Lantos Csaba energiaügyi miniszternek és Gulyás Gergely kancelláriaminiszternek. Karácsony azt írta, a Fővárosi Vízművek felmondja az állami víziközműcégek ellátási felelősségének teljesítését szolgáló – döntően az agglomerációs településeket érintő – vízátadási szerződéseit,

HA AZ ÁLLAM ZÁROS HATÁRIDŐN BELÜL NEM BIZTOSÍTJA BÁRMILYEN JOGCÍMEN AZ EBBŐL SZÁRMAZÓ VESZTESÉGÉNEK MEGTÉRÍTÉSÉT AZ IDEI ÉVRE, VALAMINT A KÖVETKEZŐ ÉVEKRE.

A lépés elsősorban a Fővárosi Vízművek ellátási területén kívüli, állami tulajdonú – DMRV, DPMV, Fejérvíz és ÉDV – víziközmű szolgáltatókat érintheti. A levélben található táblázat szerint Vác ellátására tavaly 4,9 millió, az idén 4,4 millió köbméter vizet adott át a Fővárosi Vízművek, míg Dunakeszi esetében tavaly 5,9 millió, idén 5,3 millió köbméter víz átadásáról van szó (vác esetében ez egyébként a lakossági vízfogyasztásnak nagyjából felét jelenti). 

A két legnagyobb fogyasztó mellett 1,5 millió köbméterrel szerepel a listán Dunaharaszti, míg Nagykovácsi 950 ezer köbméter körüli átvett mennyiséggel. Ezen felül Üröm, Csömör, Visegrád, Kistarcsa, Ecser, Szigethalom és Ercsi számára is szállít vizet a társszolgáltatón keresztül a Fővárosi Vízművek. A levélben írtak szerint idén összesen 13,38 millió köbméter vizet kénytelen átadni döntően önköltség alatti befagyasztott átadási áron a fővárosi cég.

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes azt mondta a lépésről, hogy a főváros ezzel a levéllel jelezni kívánja, hogy a jelenlegi nyomott áron való vízátadási kötelezettség nem tartható fenn tovább, és a fővárosi önkormányzat nem is hajlandó ezt így folytatni. A szerződések felmondása nem jelenti azt, hogy a főváros elzárja az agglomerációs vízcsapokat – hangsúlyozta, hozzátéve, azt viszont igen, hogy a Fővárosi Vízművek bíróság elé viszi az ügyet és utólagosan behajtja az állami cégeken a valós költség és a hatósági ár közötti különbözetet. Ehhez lennének szükségesek egyébként azok a vízdíjszámítási adatok, amelyeket a kormány most egy törvénymódosítással titkosítana 30 évre. 

Fotó: Wikipédia