A fővárosi agglomeráció ingatlanpiacának változásai

Nagyot esett vissza 2023-ban a fővárosi agglomeráció ingatlanpiaca, de az idei évben újra felpörögni látszik. A déli szektorban tapasztalható a legnagyobb áremelkedés, míg az északnyugati rész elvesztette vezető pozícióját az árak tekintetében.

A tavalyi évben jelentősen csökkent a lakásvásárlási kedv az egész országban, ami az agglomerációs ingatlanpiacra is hatással volt: 18 százalékkal kevesebb adásvétel történt, mint az azt megelőző évben. Azonban 2023-ban a négyzetméterárak már 8 százalékos növekedést mutattak, elérve a 640 ezer forintos átlagot, bár a Duna House szerint az összes agglomerációs szektorban értékesített ingatlanok adatait figyelembe véve mindössze 3 százalékos áremelkedés jelentkezett, így átlagosan 594 ezer forintos négyzetméteráron keltek el a lakások.

Az idei év első negyedévében az agglomerációs ingatlanok átlagos ára 69,6 millió forintot tett ki, míg a Duna House adatai szerint ez az összeg kis híján eléri a 70 millió forintot, ami egy közel 110 négyzetméteres élettérrel rendelkező, tágas otthon esetén 640 ezer forintos átlagos négyzetméterárat jelent. A korábbi években tapasztalt erős kiköltözési hullám leállt, és egyfajta egyensúlyi állapot alakult ki a főváros környéki területeken.

A legdrágább agglomerációs terület korábban az északnyugati szektor volt, de most a nyugati szektor, azaz Budakeszi, Budaörs, Törökbálint és a környező települések vették át az első helyet 690 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. Ezzel szemben a legolcsóbb terület a délkeleti szektor, Maglód és Alsónémedi között, ahol az átlagár 508 ezer forint. A legnagyobb áremelkedést a déli szektorban észlelték, Érdtől Délegyházáig terjedően, ahol az átlagos négyzetméterár 532 ezer forintról 586 ezer forintra nőtt. A Duna House adatai szerint a tavaly eladott agglomerációs ingatlanok harmadát éppen ebben a régióban vásárolták meg, és az idei évben a déli szektorban értékesített ingatlanok aránya 34%-ot tett ki.

2024 azonban a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott, a fokozódó érdeklődés és a növekvő tranzakciószámok az árakon is nyomot hagytak. Az előző évhez hasonlóan idén is a nyugati szektort preferálóknak kell az ingatlanvásárlás során a legmagasabb, 824 ezer forintos átlaggal számolni négyzetméterenként, itt 19%-kal nőttek az árak tavalyhoz képest. Jelentős, 12%-os emelkedés tapasztalható a délkeleti szektorban is, itt a jelenlegi árszint 569 ezer Ft/m2. 10%-kal ugrott meg a négyzetméterár az északnyugati szektorban is, ahol ennek köszönhetően az aktuális, átlagos négyzetméterár 715 ezer Ft/m2. Enyhe, 2%-os emelkedést mutatnak az adatok az idén is népszerű déli (600 ezer Ft/m2) és az idei évben legalacsonyabb árakat kínáló északi szektorban (544 ezer Ft/m2) is, míg az árak stagnálnak a keleti agglomerációs területen, ahol továbbra is 653 ezer forintos egységáron lehet ingatlant vásárolni.