Varga Judit megbízási díja rejtély marad a Közép-európai Akadémiánál

Nem ismert, hogy Varga Judit pontosan mennyit keres tudományos oktatóként a Közép-európai Akadémián, mivel az intézet nem adott tájékoztatást a volt miniszter megbízási díjáról.

A Magyar Narancs értesülései szerint Varga Judit, aki korábban a Miskolci Egyetem kuratóriumának elnöke volt, a kuratóriumi posztról való lemondást követően kutatóként és oktatóként kapott megbízást az akadémián. Az Európai Bizottság kérésére történt lemondások után Varga a professzori hálózat alapításában is részt vett.

Varga Judit legutóbbi vagyonnyilatkozatában egy 4-es besorolású sávot jelölt meg plusz jövedelemként, amely havi bruttó 1-5 millió forint közötti összeget takarhat az akadémiától. Azonban a pontos összeg továbbra is ismeretlen.

Az akadémián öt kutatócsoport működik, amelyek tagjai között magyarok mellett külföldi professzorok is helyet kapnak. A magyar tagok között szerepel Varga Zs. András, a Kúria elnöke, és Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, valamint a Médiatanács elnöke. Koltay András 2022-ben 12 millió forintot kapott, míg Varga Zs. András ingyen vezeti kutatócsoportját a 2022-24-es időszakban.

A Magyar Narancs megpróbálta kideríteni Varga Judit 2023-as megbízási díját az egyetemi üvegzseb oldalon, de a munkacsoportok eredményeiről szóló beszámolók többsége 2022. júniusban zárult, és az akadémia azt tervezi, hogy az adatokat idén frissíti.

A nyilvánosan elérhető adatok szerint 2022-ben a kutatók 6 és 14,4 millió forint közötti összegeket kerestek, és a megbízások összértéke majdnem félmilliárd forintot ért el. Ezzel szemben az Innovációs és Technológiai Minisztérium 400 millió forintot biztosított a fenntartó alapítvány számára azon évben.

A Közép-európai Akadémia székhelye Budapesten található, annak ellenére, hogy a Miskolci Egyetemhez tartozik. 2022-ben az akadémia 16 millió forintot fizetett utólagos munkákért a Budapesti Ingatlan és Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt.-nek (BIF), amelynek többségi tulajdonosai Schmidt Mária és gyermekei, Ungár Péter és Ungár Anna, és amelytől az irodáikat bérlik.