A lakáspiac újra erősödik - A legnépszerűbb helyszínek

A lakáspiac kezd kilábalni a hullámvölgyből, az első negyedéves tranzakciószámok jelentős növekedést mutatnak az előző év azonos időszakához képest, különösen Budapest és az agglomeráció éled újra – számolt be róla az Otthon Centrum vezérigazgatója, és az OTP Ingatlanpont budapesti régióvezetője.

Az Otthon Centrum adatai szerint az idei év első három hónapjában 11 százalékkal több ügyfél kereste fel a cégcsoportot, 26,1 százalékkal több ingatlanmutatást tartottak, és 53,2 százalékkal több vételi ajánlat született, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Az eladások száma pedig 37 százalékkal emelkedett a tavalyi évhez képest.

Az első negyedévben az országos átlagérték 49,5 millió forint volt, míg az átlagos négyzetméterár 676 ezer forintot ért el. Egy év alatt az árak jelentősen emelkedtek: a tavalyi első negyedévben az átlagos ingatlanérték még 44,4 millió forint, a négyzetméterár pedig 604 ezer forint volt. Ez azt jelenti, hogy az abszolút ár 11,4 százalékkal, a négyzetméterár pedig 11,9 százalékkal nőtt.

A tranzakciók megoszlása is érdekes képet mutat: Budapest belvárosi kerületeiben az összes tranzakció 17,7 százalékát bonyolították, a külső pesti kerületekben pedig 16,4 százalékos részesedést mért az Otthon Centrum. A főváros pesti kerületeiben így az összes adásvétel több mint harmada zajlott, Budával együtt pedig Budapest majdnem az összes tranzakció felét adta.

Meg kell jegyezni, hogy Budapesten magasabb az ingatlanközvetítők segítségével lebonyolított tranzakciók aránya, ami torzíthatja a fővárosi részesedés valós mértékét.

Az agglomerációban 12,3, a kisvárosokban 12,1, míg a községekben 10,7 százalékos részesedést mért az Otthon Centrum, ami közel azonos forgalmat jelent. Ezzel szemben a régióközpontok (9,9 százalék) és a megyei jogú városok (9,7 százalék) kevésbé teljesítettek jól az adásvételek terén idén januárban.

Az ingatlanpiac átrendeződését mutatja, hogy míg a tavalyi év azonos időszakában kisebb különbségek voltak a településtípusok között, idén a legtöbb adásvétel Budapest belvárosában (14,8%) és a külső pesti kerületekben (14,7%) történt.

Kosztolánczy György szerint a fővárosi ingatlanpiac megerősödött, és országos szinten is több adásvételre lehet számítani idén, mint tavaly. A keresletet a csökkenő jegybanki alapkamat és az állami támogatások, például a CSOK Plusz is fűti, amely várhatóan 10-15 ezer plusz tranzakciót generál. Az éves tranzakciószám akár meghaladhatja a 130 ezer adásvételt. A legtöbb adásvételre a fővárosban, az agglomerációs térségekben, a nagyvárosokban és a Balaton-parton lehet számítani, míg a falusi CSOK a vidéki városok közelében lévő, eddig vándorlási veszteséggel küzdő településeket lendítheti fel.

Az OTP Ingatlanpont adatai szerint 2024 elején folytatódott a kereslet bővülése, január-februárban 40 százalékkal nagyobb forgalmat bonyolítottak, mint egy esztendővel korábban. A kereslet élénkülése a gazdasági körülmények javulásával magyarázható, és az állampapír-hozamok csökkenése nyomán egyre több befektető tér vissza az ingatlanpiacra. Az agglomerációban különösen jelentős volt a vásárlások számának csökkenése 2022-23-ban, de az utóbbi hónapokban itt is nőtt a kereslet, különösen a CSOK Plusz feltételeinek megfelelő ingatlanok iránt. Az agglomerációban vásárlók számára most jó beszállási pontot kínál a piac, mivel nagy kínálatból, olcsóbb hitellel és a kínálati árak növekedése előtt vásárolhatnak. Az OTP Ingatlanpont budapesti régióvezetője szerint 2024-re az előző évit meghaladó tranzakciószámot vár, és a gazdasági kilátások stabilabbá válása, valamint a kamatcsökkentések hatására újra megfigyelhető lesz az árak emelkedése.