Nemrég beszámoltunk róla, hogy szeptember elején egy amerikai barlangász rekedt több mint 1000 méter mélyen egy törökországi barlangban. Mark Dickey és felesége az 1276 méter mély Morca-barlangba ereszkedett le, hogy feltérképezzék és dokumentálják az eddig ember nem járta kürtőket.

A férfira azonban görcsös hasi fájdalom tört rá, és vért hányt,

ezért visszavonult az 1040 méteres mélységben kialakított ideiglenes pihenőhelyre. Felesége 15 óra múlva jutott ki a felszínre, akkor tudta értesíteni a mentőket, akik riadóztatták az európai barlangimentő-szolgálatot (ECRA).

Az ECRA tüstént keresni kezdett egy azonnal indulni tudó európai mentőegységet, amely képes ezer méteres mélységbe lejutni és hatékony orvosi ellátást nyújtani a vérző betegnek.

Aznap egész Európában e három feltételnek csupán a Magyar Barlangi Mentőszolgálat csapata felelt meg

– mondta el Nagy Dénes Ákos, a szolgálat orvosszakmai vezetője. 

Négyfős csapatuk felszállt az első kereskedelmi járatra, és elindult Törökországba. A helyi katasztrófavédelem helikopteren vitte őket a helyszínre, ahol rögtön megkezdték az ereszkedést a barlangba. 

A bajba jutott Mark Dickeyt 13 óra folyamatos mozgással sikerült elérniük

– árulta el Nyerges Miklós, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat elnöke. 

A mentés közben derült ki, hogy szükség van egy másik magyar mentőalakulatra is, amelynek további gyógyszerek, diagnosztikai eszközök és vérkészítmények szállításán kívül az első csapat életben tartása volt a feladata. 

A mostoha körülmények között a kórházi protokollnak megfelelően próbáltuk kezelni a helyzetet egy improvizált kis intenzív osztályon, kevés eszközzel és műszerrel

– idézte fel Zádor Zsófia, a szolgálat orvosa, aki négy napig tartózkodott 1000 méter mélyen, mielőtt az olasz, majd horvát és bolgár kollégái felváltották.

Az életmentő beavatkozás után megkezdődött az amerikai barlangász felszínre vitele. A hordágy egy heti előkészület után szeptember 9-én indult el felfelé a nemzetközi mentőcsapat segítségével, és szeptember 12-én érte el a barlang bejárati aknáját. 

A magyar csapat a munkája során 36 órát töltött a mélyben alvás nélkül, és több mint 50 leszállást hajtott végre a barlangba

– emelte ki Hegedűs András, az akció vezetője hozzátéve, hogy a magyar csapat java részét a Magyar Barlangi Mentőszolgálat adta, de két ember a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálattól, további egy pedig a rozsnyói barlangi mentőktől csatlakozott hozzájuk.