2024.02.25., vasárnap - Géza
Budapest: 9o - 12o
Az ország 19 megyéjében

A nagyvilág hírei - hételeji külpolitikai anzix

D. Tusnádi | 2023. szeptember 11. - 08:30
A nagyvilág hírei - hételeji külpolitikai anzix

Kiesett az ablakon a koronatanú, ezer méter mélyen operált egy magyar orvos, Kína ott kémlelkedik, ahol csak bír, elátkozott hellének: tűz, most meg víz Görögországban, ukrán halálbrigád, kik ők és mit csinálnak?! Nézzük...

Ablakosdi - moszkvai társasjáték
Tóth Róbert, a szlovákiai maffiaper koronatanúja nem várt módon kiesett saját otthona ablakából és súlyos fej-, és agysérülést szenvedett. 
A Csucsó becenéven ismert párkányi származású Tóthnak, nem először van (v)iszonya ablak és párkány közelében, legutóbb tavaly a rendőrség elől menkülve alsógatyában, autók tetején ugrálva, ezt megelőzően az ablakon keresztül menekült ki - olvasható a felvidéki új szó hasábjain. A Moszkvából eredeztethető - politikai és bűnözői körökben oly népszerű ablakosdi Szlovákiában is hódít, a kiterjedt per szereplői között korábban is volt már kiugró. Csucsó, annak a Jozef Rohac, és alvilági bandájának a tanúja, aki nevéhez a kilencvenes években Magyarországon elkövetett gyilkosságok legtöbbje füződik. A férfi életveszélyes állapotban került korházba, első jelentések szerint kábítószert is találtak a szervezetében. A rendőrség az idegenkezűséget "egyelőre" kizárja, ugyanis Csucsó lakásának ajtaja belülről zárva volt. Mint az esetek 90%-ban. 

Későn érkezett de jó sok - víz pusztít Görögországban
Augusztus a görög tüzek hónapja volt. Nem telt el úgy nap, hogy ne tudosítottunk volna a hellén honban és a görög szigetvilágban pusztító tüzekről. Most meg katasztrofális áradásokat okoz Görögországban a Daniel névre keresztelt mediterrán ciklon, melyet heves esőzések, zivatarok kísérnek. Thesszália délkeleti részén hétfő délelőtt óta szinte folyamatosan esik az eső, melynek intenzítássa éjjel vált még nagyobbá.A Pélion-hegységből eredő folyók, patakok vizszintje is métereket emlkedett, melyek elöntötték a térség egyik nagy kikötővárosát, Volos-t is. A város nagy része víz alá került, rengeteg házat öntött el a villámárvíz, ami autókat sodort magával. A kicsivel északkeletebbre fekvő Zagorában sem jobb helyzet, ahol az elmúlt 24 órában több mint 645 milliméter csapadék hullott le, az éves mennyiség több mint 80%-a - olvasható az idokep.hu-n. Az emberi áldozatok száma mára virradó 11 főre emelkedett, adta hírül a görög közszolgálati televízió. 

Az ukrán Moszad
Bárki, aki elárulja Ukrajnát, ukránokra lő, vagy rakétákat lő ki ukránokra, meg kell értenie, hogy figyelik, és bíróság elé fogják állítani” - mondja Andrij Csernyak, az ukrán katonai hírszerző ügynökség (HUR) egyik tisztje, korábban. Ám, egyelőre egyfajta önbíráskodás van kialakulóban, egy különleges brigád a Kaukázus, megfigyeli, majd meggyilkolja az orosz vélt-, vagy valós kollaboránsokat. A csoport Harkiv polgármeszterét is úgy tette el láb alól, hogy hónapokig megfiigyelték, profilozták, majd lecsaptak rá. Az efajta merényletek nem újkeletűek, amióta 2015-ben az oroszok benyomultak Donbászba, az urkrán Moszad így tisztogat azok között, akik az orosz expanzionizmust támogatják. Ha kedve tartja, olvasson a valódi Assassin's Creed-ekről az economist hasábjain. 

Kínának messze elér a keze
Rishi Sunak brit miniszterelnök számonkérte kínai kollégáján, Li Csiang kínai miniszterelnökön, hogy idén két, a brit parlamentben dolgozó férfit tartóztattak le, amiért a gyanú szerint Kínának kémkedhettek – számolt be róla a Politico. Még szeptember 10-én robbant a hír, miszerint a brit rendőrség idén letartóztatott két, a brit parlamentben dolgozó férfit, miután azzal vádolták meg őket, hogy munkájuk során nem kizárólag a brit képviselők munkáját segítették, hanem valójában Kínának kémkedtek. Az ügyet robbantó sunday times írását itt olvashatják. 

Mélyre jutott segítség
A Magyar Barlangi Mentőszolgálathoz szeptember 2-án, szombaton késő este érkezett a segítségkérés Törökországból, és a magyar csapat volt az első, amely a Taurus-hegységben lévő Morca-barlanghoz érkezett. Egy 40 éves amerikai barlangkutató, Mark Dickey ezerméteres mélységben lett rosszul, gyomor- és bélrendszeri vérzés lépett fel nála, és önerőből képtelen volt feljutni a felszínre. A magyar orvosi csapat vasárnap megkezdte az életveszélyes állapotban levő barlangkutató életmentő egészségügyi ellátását. A csoport 1040 méter mélyen olyan ellátópontot állított fel, ahol intenzív terápiás ellátásban tudták részesíteni a sérültet, és a gyógyszeres kezelés mellett vértranszfúziót is végre tudtak hajtani. A mentőakcióhoz Kásler Miklós, az emberi erőforrások volt minisztere gratulált. reméljük viszatérítik a civil szervezet költségeit. Az amerikai, túl az élletveszélyen, már úton van a felszín felé.