A szentpétervári Porohovszkoje temetőben helyezték örök nyugalomra Jevgenyij Prigozsint. Ezt a múlt héten szörnyethalt zsoldosvezér egykori vállalkozása, a Concord Telegram jelentette be, amelynek ez volt az első nyilvános megszólalása a Wagner magánhadsereg júniusi zendülése óta.

Nem sokkal korábban Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kijelentette, hogy a Kreml a család magánügyének tekinti a temetést, és Vlagyimir Putyin elnök nem vesz részt a szertartáson. A Wagner-vezér az orosz hatóságok tájékoztatása szerint múlt szerdán vesztette életét, miután magánrepülője lezuhant Tver térségében. A katasztrófa körülményeit vizsgáló bizottság a genetikai vizsgálatok elvégzése után vasárnap erősítette meg hivatalosan, hogy azonosították Prigozsin holttestét; a baleset okáról azonban nem tettek közzé állásfoglalást.

A találgatások azonban azóta tartanak, hogy az Embraer Legacy a földbe csapódott. Természetesen az is felmerült, hogy valamiféle műszaki hiba okozta a katasztrófát, de mivel a gépet gondosan szervizelték, ennek kicsi az esélye. A legtöbben arra tippelnek, hogy egy orosz vadászgép lőhette le a kisrepülőt, amely a Flightradar24 járatkövető szerint a végzetes pillanatok előtt fél perc alatt 2,4 kilométert veszített a magasságából. A közösségi oldalakon olyan videók is terjednek, amelyeken SZU–300-as légévdelmi rakétaszállítók látszanak lőtávolságban a lezuhant gép helyszínétől.

Akik a földi vagy a légitámadást kizárják, de összeesküvést gyanítanak a haláleset mögött, azok szerint bombát vihettek fel a gép fedélzetére. Vannak, akik tudni vélik, hogy már a szokásos reptéri ellenőrzések után érkezett egy csomag, ami elvben drága borokat tartalmazott, valójában azonban pokolgépet rejthetett. 

Bár az efféle információk hitelességének megállapítása gyakorlatilag lehetetlen, azt már tudjuk, hogy az orosz elnök hitelessége is sokszor megkérdőjelezhető, így amikor a Prigozsinra pipa Putyin széttárja a karjait, hogy neki aztán semmi köze a furcsa balesethez, gondoljunk csak arra, hogy sokáig ugyanezt mondta az Ukrajna ellen éppen a Wagner-sereg által indított támadásról is.