,,A hazaárulással kapcsolatban az elnök nagyon is téved. Hazafiak vagyunk, eddig is harcoltunk és továbbra is harcolni fogunk. Senki sem fogja feladni magát az elnök, az FSZB vagy mások utasítására, mert nem akarjuk, hogy az országnak továbbra is korrupcióban kelljen élnie" – fogalmazott Prigozsin. 

Azzal is megvádolta az orosz katonai vezetést, hogy ellopta a Wagnernek szánt pénzt és fegyvereket, épp annak érdekében, hogy legyen magát mivel megvédenie, ha ellenük fordulnának. 

Prigozsin állítása szerint az orosz hadsereg tegnap rakétatámadást intézett a Wagner egyik bázisa ellen, a támadásban pedig sok katonája odaveszett. Prigozsin ezután ,,igazságmenetet" hirdetetett, hogy ezzel is kifejezze a nemtetszését az orosz katonai vezetés döntései miatt, ugyanakkor azt is leszögezte, hogy nem tervez puccsot végrehajtani.

Meduza: Prigozsin jelentősebb ellenállás nélkül halad tovább Moszkva felé

A Wagner-sereg most Voronyezs felé nyomul tovább, és 500 kilométerre van Moszkvától

Miután Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője kijelentette, hogy készek meghalni Oroszországért, a Wagner folytatja a nyomulást Moszkva felé.

Meduza beszámolójából kiderül, hogy a fegyveresek nem találkoznak számottevő ellenállással Rosztov városában, és Voronyezs felé haladnak. A Moszkva felé tartó Wagner-zsoldosok létszáma 25 ezer fő.
Egy videó is kikerült Prigozsin és Junusz-bek Jevkurov vezérezredes, védelmi miniszterhelyettes találkozójáról, amelyben a zsoldosvezér arról beszélt, hogy elkapják és megbüntetik a háború kirobbantásáért felelősnek tartott Szergej Sojgu védelmi minisztert és Valerij Geraszimov vezérkari főnököt.

Yevgeny Prigozhin is in Rostov!
He is talking to Deputy Minister of Defense, Colonel General Yunus-Bek Yevkurov in the headquarters of the Russian Southern Military District

Source: Telegram / Greyzone#Rostov #Ukraine #coup pic.twitter.com/G08ZFtTC3N

— (((Tendar))) (@Tendar) June 24, 2023

A brit katonai hírszerzés azt valószínűsíti, hogy az orosz alakulatok némelyike passzív maradt és aláveti magát a Wagner utasításainak. A helyzetértékelés szerint a válság további fejlődési irányát a következő órákban az orosz biztonsági erők, különösen az orosz nemzeti gárda lojalitása határozza meg döntő mértékben.

Zelenszkij: Oroszország gyengesége nyilvánvaló

Aki a gonosz útját választja, önmagát pusztítja el, és hogy "Oroszország gyengesége nyilvánvaló".

Noha Putyin orosz elnököt nem említi név szerint, úgy tűnik, Zelenszkij kritizálja az orosz vezetőt, amiért "százezreket dobott háborúba".

Minél tovább tartja Oroszország csapatait és zsoldosait Ukrajnában, „annál több káosz, fájdalom és probléma lesz később” – mondja Zelenszkij, írja a BBC.

Ramzan Kadirov csecsen vezető támogatásáról biztosította az orosz elnököt és az ország egységét és azt hangoztatta, hogy a lázadást el kell fojtani. Közölte, hogy az irányítása alatt álló köztársaságból katonák és nemzeti gárdisták indultak a konfliktusövezetekbe.

Kirill orosz pátriárka felszólította mindazokat, akik fegyvert fogtak a hittestvéreikre, hogy gondolják meg magukat. Hangsúlyozta, hogy a közös fenyegetettséggel szemben meg kell őrizni az egységet, meg kell haladni sérelmeket és a személyes ambíciókat.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a Telegram-csatornán azt írta, hogy a széthúzás és az árulás nagy tragédiához, egy egyetemes katasztrófához vezet, de a hatalom ezt nem fogja megengedni, és az ellenséget le fogják győzni. Egységre és nyugalomra szólított fel egyebek között az orosz parlament két kamarájának elnöke és több regionális vezető.

A Putyin által bejelentett intézkedések támogatásáról tett bejelentést Gyenyisz Pusilin és Leonyid Paszecsnyik, az Ukrajnától elcsatolt donyecki és luhanszki régió megbízott vezetője is.

Putyin a nap folyamán telefonon beszélt Aljakszandr Lukasenka fehérorosz és Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnökkel.

Charles Michel: az oroszországi események orosz belügyek

Ami jelenleg Oroszországban történik, az "világosan orosz belügy", és az EU szorosan figyelemmel kíséri a helyzet alakulását, kapcsolatban áll a G7-es partnerekkel valamint az EU-tagországokkal - írta szombati Twitter-bejegyzésében Charles Michel az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke.

A brüsszeli testület elnöke Twitter bejegyzésében megerősítette továbbá, hogy az EU továbbra is "rendíthetetlenül" támogatja Ukrajnát és az ukrán elnököt, Volodomir Zelenszkijt.

Fotó: A Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg katonái, miután körbezárták az ukrajnai orosz katonai műveleteket irányító központot Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én. Hajnalra nyílt katonai konfrontációvá fajult a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekből Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el.
MTI/EPA/Arkagyij Budnyickij