Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen Gálvölgyi János rosszulléte ügyében a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK)

– közölte a Magyar Nemzet megkeresésére a rendőrség.

Ahogyan azt portálunk, a Frisshírek.hu is megírta, tegnapelőtt reggel kórházba kellett szállítani Gálvölgyi Jánost, mert olyan súlyos légzési nehézségekkel küzdött. Aszínész annyira súlyos állapotban volt, hogy az intenzív osztályra kellett szállítani. Délután átszállították egy másik intézménybe, de ott is az intenzív osztályon helyezték el.

Az eset miatt belső vizsgálat indult a mentőknél, hogy megfelelően kezelte-e a helyzetet a mentésirányítás.

A vizsgálat megállapította: a segélyhívást fogadó mentésirányító rosszul döntött, amikor a bejelentőtől kapott információk alapján az esetet nem az életveszélyes kategóriába sorolta. Ennek következtében nem küldték ki azonnal a rendelkezésre álló és riasztható rohamkocsit, írta meg a frisshirek.hu is.

A mentőszolgálat kitért rá, hogy a nehézlégzés (még ha már egy napja fennáll is) olyan riasztó tünet, amely magában hordozhatja az életveszély lehetőségét, és azt a hozzátartozó visszahívása során feltett, tájékozódó kérdésekkel sem lehetett kizárni. Hozzátették: a közvetlen életveszély ugyan az elhangzott tünetek alapján nem volt egyértelműen megállapítható, de kétséges esetben a betegbiztonság érdekében mindig a súlyosabb lehetőséget kell irányadónak tekinteni.

Mindezt alátámasztja az is, hogy a beteg állapota a későbbiekben tovább romlott, és jelenleg is intenzív osztályon kezelik. A felelősség megállapítása elmarasztalást von maga után, a mentésirányítók munkájának szakmai támogatását az Országos Mentőszolgálat tovább erősíti – áll a szolgálat közleményében.

Az ügyben Tényi István is a hatósághoz fordult, feljelentését pedig vélhetően csatolni fogják a már megindult eljárás irataihoz.

A DK szerint az elmúlt hetek eseményei ismét rávilágítottak arra, hogy az Orbán-kormány az egészségüggyel együtt tönkretette a mentőszolgálatot is, így annak vezetőjének kirúgását kezdeményezik, számolt be róla a frisshirek.hu.

Kunetz Zsombor szerint Gálvölgyi János esetének fel kellett volna hívnia a figyelmet az egész mentésirányítási rendszer hibáira, de ennek nyoma sincs az ügy kezelésében.

"Sajnos minden marad a régiben, továbbra is vidéki mentőegységeknek kell a fővárosi ellátást biztosítani, továbbra is mindenhez is mentőt kell küldeni, és ebbe továbbra is betegek halhatnak bele, mert továbbra sem lesz szervezettebb a Mentőszolgálat" – írta az egészségügyi elemző pénteken a Facebookon.

Csakhogy Kunetz szerint az ügy a kivizsgálásának arra is ki kellett volna térnie, hogy a hibás döntés milyen körülmények között született. A korábbi posztjában fel is sorolta, mi mindent lenne ilyenkor indokolt mérlegelni:

  • mennyire megfelelőek a képzések, tréningek,
  • mekkora présben volt a mentésirányító, hány mozdítható egysége volt, és mennyi kritikus hívása,
  • milyen eseteknél voltak a nem elérhető mentőegységek, ebből hány feladat volt valós mentés, mentőfeladat
  • elég teljes-e a protokoll könyv,
  • mennyire jó a vállalati kultúra, felülírja-e a lojalitás a szakmaiságot, vannak-e az írásos protokollokat felülíró szóbeli utasítások,
  • mennyire szervezett a feladatkiosztás, alkalmas-e a menedzsment.

Fotó: RTL vágókép