Életfogytiglani büntetés lehet a sorsa a drogkereskedő tatai férfinak

A Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség bíróság elé állítja azt a tatai férfit, aki otthonában több mint fél kiló kokainnal és amfetaminnal bukott le.

A vád szerint a férfi ismeretlen származású kokain és amfetamin tartalmú anyagokat szerzett be, amelyeket később értékesíteni kívánt. A kábítószereket részben kisebb adagokban, önzáró műanyag tasakokba csomagolva, részben pedig nagyobb mennyiségben a mélyhűtőben és a kamrában tárolta.

Az ügyészség a jelentős mennyiségű kábítószer birtoklása és terjesztése miatt komoly büntetést indítványozott. A vádlott számára letöltendő szabadságvesztést és ötmillió forint értékű vagyonelkobzást kért az ügyészség, és a férfi akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat.

Egy másik, nem kapcsolódó esetben a Fővárosi Törvényszék jogerősen felfüggesztett börtönre ítélte azt a budapesti nőt, aki bérgyilkosokkal akarta megöletni a játékfüggő párját, mert elege lett a sértegetéseiből. A pszichés zavarban szenvedő, kórházi szakápolóként dolgozó 49 éves nő élettársi kapcsolatban élt a mentális zavarral küzdő férfival. A nő megkérte egy munkatársát, hogy segítsen neki bérgyilkosokat találni, de a tervezett gyilkosság helyett a férfiak csak verést vállaltak az élettárs ellen ötmillió forintért. A rendőrség azonban tudomást szerzett a tervről és lecsapott a vádlottakra. Az előkészítő ülésen mindhárom terhelt beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, így a bíróság nyomban ítéletet hozott.

A Fővárosi Törvényszék a nőt emberölés előkészülete miatt 1 év 10 hónap - 4 év próbaidőre felfüggesztett - börtönre, a két férfit pedig súlyos testi sértés előkészülete miatt 6 hónap, illetve 9 hónap - 1, illetve 2 év próbaidőre felfüggesztett - fogházbüntetésre ítélte jogerősen. Enyhítő körülményként értékelte többek között a vádlottak büntetlen előéletét, beismerését és azt, hogy lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról, továbbá az elsőrendű vádlott egészségi állapotát, valamint, hogy két gyermeket nevel, és élettársa, a sértett megbocsátott neki. Súlyosító körülmény volt ugyanakkor, hogy az első- és a másodrendű vádlott a bűncselekményt egészségügyi dolgozóként követte el.