A Magyar Posta a magyar kormányzati propagandából már jól ismert szankciós gazdasági helyzettel magyarázó közleményében tudatta, hogy mégis jelentős létszámleépítésbe kezd.

Októberben jelentette be a cég, hogy az energiaválság miatt a fűtési szezonra ideiglenesen bezár 366 postahivatalt.

Erről azóta kiderült, hogy az előzetes nyilatkozattal szemben véglegesen kerülnek lakatok a novemberben bezáró hivatalokra. Csak akkor nyithatnak újra egyes posták, ha az érintett önkormányzat a zsebébe nyúl, és átveszi a postahivatal finanszírozását részben vagy egészben - mint ahogy arról több városban (pl. Szolnok vagy Vác) sor került.

Az októberi nyilatkozatban a Magyar Posta Zrt. még azt közölte, hogy 300 munkavállalójától köszönne el, és 740 dolgozót csoportos átalakítás érint majd - adtuk hírül a frisshirek.hu-n. Erre a kijelentésre válaszul kérdezte meg Oláh Lajos DK-s képviselő januárban, hogy miként állnak az elbocsátások, amire Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkára azt közölte, hogy

a csoportos létszámcsökkentés szükségességét felülvizsgálta, és azt a korábban bejelentett szándékkal ellentétben a tervezett formájában nem kívánja végrehajtrani. Erről az Üzemi Tanácsot már tájékoztatták

- idéztük január végi cikkünkben a frisshirek.hu-n.

Októberben tehát még csak 300 munkavállalót bocsátottak volna el. Januárban egyet sem. Most február legvégén pedig azt jelentették be, hogy 1200-at.

A mostani közleményükben kiemelték, hogy a Magyar Posta által korábban meghirdetett új posta partneri program lehetőséget biztosíthat arra, hogy az érintett dolgozókat a szerződött partnereknél foglalkoztassák tovább, de a vállalat együttműködik a kormány foglalkoztatáspolitikáért felelős szervezeteivel is annak érdekében, hogy segítse a minél gyorsabb elhelyezkedést.

Hangsúlyozták, annak érdekében hozta az újabb kényszerű döntést a cég vezetése - mint az ország legnagyobb postai és pénzügyi szolgáltatója, valamint csomaglogisztikai vállalata -, hogy a jelenlegi szankciók sújtotta gazdasági helyzetben is meg tudja őrizni működésének stabilitását - zárta közleményét az MTI beszámolója szerint a Magyar Posta Zrt.

A kiemelt kép forrása: MTVA / Bizományosi: Branstetter Sándor