2023.06.01., csütörtök - Tünde
Budapest: 18o - 21o
Az ország 19 megyéjében

Mégis hatalmas létszámleépítés lesz a Magyar Postánál

frisshirek.hu, 2023. február 28. - 12:30
Mégis hatalmas létszámleépítés lesz a Magyar Postánál

A Magyar Posta elbocsátja 1200 munkavállalóját. A létszámcsökkentés a szolgáltatási színvonalat nem érinti, a társaság célja továbbra is az, hogy az ország minden pontján magas minőségű szolgáltatásokat nyújtson lakossági és üzleti partnerei számára egyaránt - közölte a csoportos létszámleépítésről szóló döntést a cég az MTI-vel kedden. A döntés némiképp derült égből villámcsapásként sújthat sokakat, hiszen január végén még a legnagyobb hazai foglalkoztató cég azt közölte, hogy eláll a korábban meghirdetett leépítéstől, mert a Magyar Posta Zrt. új menedzsmentje azt már nem érzi szükségesnek. A jelek szerint mégis.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Magyar Posta a magyar kormányzati propagandából már jól ismert szankciós gazdasági helyzettel magyarázó közleményében tudatta, hogy mégis jelentős létszámleépítésbe kezd.

Októberben jelentette be a cég, hogy az energiaválság miatt a fűtési szezonra ideiglenesen bezár 366 postahivatalt.

Erről azóta kiderült, hogy az előzetes nyilatkozattal szemben véglegesen kerülnek lakatok a novemberben bezáró hivatalokra. Csak akkor nyithatnak újra egyes posták, ha az érintett önkormányzat a zsebébe nyúl, és átveszi a postahivatal finanszírozását részben vagy egészben - mint ahogy arról több városban (pl. Szolnok vagy Vác) sor került.

Az októberi nyilatkozatban a Magyar Posta Zrt. még azt közölte, hogy 300 munkavállalójától köszönne el, és 740 dolgozót csoportos átalakítás érint majd - adtuk hírül a frisshirek.hu-n. Erre a kijelentésre válaszul kérdezte meg Oláh Lajos DK-s képviselő januárban, hogy miként állnak az elbocsátások, amire Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkára azt közölte, hogy

a csoportos létszámcsökkentés szükségességét felülvizsgálta, és azt a korábban bejelentett szándékkal ellentétben a tervezett formájában nem kívánja végrehajtrani. Erről az Üzemi Tanácsot már tájékoztatták

- idéztük január végi cikkünkben a frisshirek.hu-n.

Októberben tehát még csak 300 munkavállalót bocsátottak volna el. Januárban egyet sem. Most február legvégén pedig azt jelentették be, hogy 1200-at.

A mostani közleményükben kiemelték, hogy a Magyar Posta által korábban meghirdetett új posta partneri program lehetőséget biztosíthat arra, hogy az érintett dolgozókat a szerződött partnereknél foglalkoztassák tovább, de a vállalat együttműködik a kormány foglalkoztatáspolitikáért felelős szervezeteivel is annak érdekében, hogy segítse a minél gyorsabb elhelyezkedést.

Hangsúlyozták, annak érdekében hozta az újabb kényszerű döntést a cég vezetése - mint az ország legnagyobb postai és pénzügyi szolgáltatója, valamint csomaglogisztikai vállalata -, hogy a jelenlegi szankciók sújtotta gazdasági helyzetben is meg tudja őrizni működésének stabilitását - zárta közleményét az MTI beszámolója szerint a Magyar Posta Zrt.

A kiemelt kép forrása: MTVA / Bizományosi: Branstetter Sándor