A hét közepén még "csak" tizenkét postabezárásról szóltak a hírek, amelyről mi is beszámoltunk, ma azonban a Magyar Posta Zrt. bejelentette, hogy 210 település 366 postahivatalának működését függeszti fel - tájékoztatott az MTI.

Az ok: energiaspórolás.

Ez a hatalmas hivatalbezárási hullám - még ha jelenleg ideiglenesnek is nevezett -, nem kerülheti el a létszámleépítést. Az átalakítások miatt ugyanis csoportos elbocsátást is bejelentett a szervezett, amely 300 munkavállalót érint.

A 210 település 101-re és 109-re válik szét. 101 településen ugyanis nem teljes egészében fogja beszüntetni - legalább is csak egy időre - a posta a működését, hanem csak egyes fiókokat zár be. Ezeken a falvakban, városokban a megmaradó posták nagyobb kapacitással működnek majd az ígéret szerint. Míg azon a 109 településen, ahol nem lesz mód a feladatátvállalásra, ott mobilpostát vetnek majd be.

Az elbocsátandó 300 munkavállalón túl 740 dolgozót érint a csoportos átalakítás, akik munkahelyét azonban igyekszik a Magyar Posta valamilyen formában megőrizni. Más postahelyekre irányítják át őket.

A bezárandó postahivatalok még november 11-éig tartanak nyitva.

Jelenleg és a jövőben is lényegesen túlteljesíti jogszabályi kötelezettségeit, mert az előírt mintegy 1600 posta helyett a szüneteltetést követően is országszerte több mint 2200 posta áll az ügyfelek rendelkezésére, hangsúlyozta közleményében a szervezet.

Adataik szerint nemzetközi szinten is kiemelkedő a hazai lefedettség ugyanis 10 ezer lakosra 3,46 postahivatal jut, míg az európai átlag a 2,91.

Az átalakítások a hivatalbezárásokon túl érinti a logisztika, a kézbesítés, a levél- és csomagfelvétel, valamint a levélfeldolgozás területét is, amely keretén belül építenek le 300 munkavállalót. Elsősorban Budapesten, Pest, Hajdú-Bihar illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A Magyar Posta közölte: a létszámcsökkentést törvényes keretek között, valamennyi vonatkozó jogszabály maradéktalan betartásával hajtja végre - szögezte le a szervezet közleményében.

A kiemelt kép illusztráció, forrása: Wikipédia