2023.12.04., hétfő - Barbara, Borbála
Budapest: -5o - -3o
Az ország 19 megyéjében

Szentkirályi Alexandra: száz válaszadóból kilencvenhét elutasítja a szankciókat

frisshirek.hu | 2023. január 14. - 11:30
Szentkirályi Alexandra: száz válaszadóból kilencvenhét elutasítja a szankciókat

A kormány összesítette a nemzeti konzultáció eredményeit, és ezek egyértelműek: a magyarok 97 százaléka elutasítja a súlyos károkat okozó szankciókat – jelentette be szombaton a magyar kormány hivatalos Facebook-oldalán Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Az MTI beszámolója szerint Szentkirályi Alexandra közölte, hogy az Ukrajna megtámadása miatt Oroszországra kivetett szankciók a háborút nem állították meg, Európának viszont rendkívüli gazdasági nehézségeket okoztak és okoznak.

A magyarok elsöprő többséggel elutasítják az olajszankciókat és a tervezett gázszankciókat, mint ahogy a nukleáris energiára vonatkozó korlátozásokat is

– ismertette.

A kormányszóvivő hozzátette, hogy az eredmények alapján a konzultáció kitöltői egyértelmű nemet mondanak azokra a szankciókra is, amelyek tovább növelik az élelmiszerárakat vagy éppen az európai turizmusra raknak további terheket.

Szentkirályi Alexandra kiemelte: az Európai Unióban a magyar kormány kérdezte meg először az állampolgárokat a szankciókról.

A konzultáció eredménye irányadó a magyar közéleti szereplők számára, és azon leszünk majd, hogy Brüsszelben is meghallják azt

– fogalmazott.

Hozzáfűzte: erre azért is nagy szükség van, mert a szankciós politika felülvizsgálata helyett új szankciókat akarnak bevezetni.

Szentkirályi Alexandra a kormány nevében köszönetet mondott annak a csaknem 1,4 millió embernek, aki a konzultáció során elmondta a véleményét.

A részletes eredményeket rövidesen közzéteszik a kormány hivatalos Facebook-oldalán.

A konzultáció üzenete világos: felül kell vizsgálni a brüsszeli szankciós politikát. Nem tévútra vezető szankciókra, hanem mielőbbi béketárgyalásokra van szükség. A magyar kormány azon lesz, hogy érvényt szerezzen ennek

– összegezte Szentkirályi Alexandra.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban már beszámolt, most tölthették ki a legkevesebben a nemzeti konzultációt. A kérdőiveket eredetileg december 9-ig lehetett volna kitölteni, de a kormány meghosszabbította a határidőt 15-ig. Egy novemberi felmérésben ugyanakkor a megkérdezettek kétharmada vélte úgy, hogy haszontalan a konzultáció.

Fotó: Facebook/Szentkirályi Alexandra oldala