A brüsszeli testület Ursula von der Leyen és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnapi telefonbeszélgetésének részleteit ismertetve közölte:

az uniós pénzügyi támogatás Ukrajna számára alapvető fontosságú az állami feladatok kiszámítható és rendszeres finanszírozásához.

Az MTI által ismertetett bizottsági tájékoztatás szerint a rendkívül kedvezményes, hosszú lejáratú hitelek formájában nyújtandó támogatás a kamatköltségek fedezése mellett Ukrajna reformjait és az uniós tagság felé vezető útját is segítené.

Az uniós pénzügyi csomagot más adományozók támogatásával szükséges kiegészíteni

– írták.

A támogatási csomagról szóló javaslatot az uniós bizottság már a jövő hét folyamán ismertetni fogja.

A telefonhívás alkalmával Von der Leyen megerősítette, hogy az EU továbbra is azonnali humanitárius támogatást nyújt Ukrajnának, különösen a tél folyamán. Megismételte továbbá az EU azon ígéretét, hogy a közösség mindaddig támogatja Ukrajnát, amíg a hadban álló országnak arra szüksége van.

A két vezető egyetértett az ukrán gabonaexport fenntartásának fontosságában, ahogy abban is, hogy támogatják a Fekete-tengeri Kezdeményezés keretében a gabona szállítására kijelölt biztonsági folyosó helyreállítását célzó ENSZ-erőfeszítéseket.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, Oroszország október végén felfüggesztette a hajóforgalmat a fekete-tengeri gabonafolyosón. Ám pár nap múlva Moszkva jelezte, felújítja részvételét az isztambuli gabonamegállapodásban, mivel megfelelő biztonsági garanciát kapott. Ezután elindultak a hajók Ukrajna kikötőiből.

Leszögezték, hogy az Oroszországgal szemben bevezetett uniós szankciókat szigorítani kell, valamint eszmecserét folytattak arról, miként reagáljon az EU arra, hogy „Irán negatív szerepet játszik az ukrajnai orosz agresszió támogatásával”.

Archív fotó: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólal az Ukrajna háború utáni újjáépítéséről rendezett konferencián Berlinben 2022. október 25-én. MTI/EPA/Clemens Bilan