Irán először ismerte el, hogy szállított drónokat az oroszoknak, ugyanakkor állítják, minderre az ukrajnai háború kitörése előtt került sor.

Kis számú drónt szállítottak hónapokkal a február 24-i inváziót megelőzően – közölte Hossein Amiabdollahian iráni külügyminiszter. Ugyanakkor tagadta, hogy az Ukrajna elleni orosz támadást követően is folytatódtak volna a fegyverszállítások.

„A felhajtás, melyet néhány nyugati ország eszközöl, azt állítva, hogy Irán rakétákat és drónokat szállított Oroszországnak, hogy segítse az ukrajnai háború során, részben alaptalan”- idézte őt az IRNA hivatalos iráni hírügynökség. „A rakétaszállításokra vonatkozó része teljesen hibás. A drónokra vonatkozó része igaz, hónapokkal az ukrajnai háború kitörése előtt szállítottunk egy kis számú drónt Oroszországnak” – közölte a teheráni külügyi tárca vezetője.

Az utóbbi hetek során Ukrajna a civil infrastruktúra elleni dróntámadások ugrásszerű növekedéséről számolt be. Erőművek, gátak kerültek az iráni gyártmányú Sahíd-136-os önmegsemmisítő drónok célkeresztjébe. Oroszország következetesen tagadja, hogy iráni drónokat vetne be az ukrajnai célpontok ellen.

Októberben két vezető iráni tisztségviselő és két iráni diplomata azt közölte a Reutersszel, Teherán föld-föld rakéták és további drónok szállítására tett ígéretet Moszkvának.

Az IRNA hivatalos iráni hírügynökség idézte Amiabdollahian külügyminisztert, miszerint Teherán és Kijev két hete megállapodott abban, hogy tárgyalásokat folytatnak az állítólagos iráni drónok ukrajnai használatáról, de a tervezett találkozó helyszínén az ukrán küldöttség végül nem jelent meg.

Abban állapodtunk meg az ukrán külügyminiszterrel, hogy átadják nekünk a dokumentációt, mely bizonyítja, hogy Oroszország iráni drónokat vetett be Ukrajnában. Végül azonban erre nem került sor – állította a teheráni tárcavezető.

A kijevi külügyminisztérium mostanáig nem reagált a Reuters írásos megkeresésére az eset kapcsán.

Az Európai Unió a múlt hónapban új szankciókat vetett ki Iránra oroszországi dróneladásaira válaszul, míg az Egyesült Királyság három iráni katonai vezetőt és hadiipari céget szankcionált ugyanezért a Reuters híradása szerint.

Teherán nagy valószínűség szerint az ukránok birtokába jutott bizonyítékok (drónmaradványok) miatt volt kénytelen végül beismerni oroszországi drónszállításait, miközben úgy próbál kibújni a felelősség alól, hogy a háború előtti időszakra datálja az ügyletet.

Kép: The Washington Institute