Az Európai Bizottság elnöke vezető ukrán tisztségviselőkkel, köztük Volodimir Zelenszkij elnökkel egyeztet az unió és Ukrajna közötti együttműködés elmélyítéséről.

Ez a harmadik kijevi látogatásom az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete óta. Annnyi minden változott azóta, Ukrajna már EU-tagjelölt. Arról fogunk tárgyalni Volodimir Zelenszkij elnökkel és Denisz Shmihal miniszterelnökkel, hogyan közelítsük tovább gazdaságainkat és népeinket, miközben Ukrajna halad előre a csatlakozás felé – áll a bizottsági elnök közösségi médiában közzétett nyilatkozatában.

Ukrajnának 350 milliárd dollárra lesz szüksége az ország újjáépítéséhez

Sok pénzre lesz szükség. Többre, mint ami közpénzből rendelkezésre állna – jelentette ki Robert Habeck német gazdasági miniszter a G7 országcsoport kereskedelmi minisztereinek találkozója alkalmából a Brandenburg szövetségi állambeli Neuhardenberg kastélyban. Habeck ukrán kollégájával, Julija Szviridenkóval a pénzügyi segítségnyújtás felturbózásáról egyeztetett Ukrajna újjáépítése érdekében.

Habeck álláspontja szerint egy globális alap létrehozására van szükség, amely magánbefektetőktől, bankoktól, hedge fundoktól gyűjtene forrásokat. Az ukrán kormány számításai szerint az ország újjáépítéséhez 350 milliárd dollárra lesz szükség – írja a France24.com.

Az európai parlamenti képviselők csütörtökön, sürgősségi eljárás keretében, 5 milliárd eurós makroszintű hitelt hagytak jóvá Ukrajna számára, az európai uniós hozzájárulás segíteni hivatott a kelet-európai országnak, hogy fedezze az ellene folyó háború okozta finanszírozási szükségleteit - közölte az uniós törvényhozó testület - olvasható az MTI-n.

Ez a második és egyben legnagyobb részlet egy 9 milliárd eurós uniós támogatási csomagból, amelyből egymilliárd eurót már folyósítottak. Az Európai Bizottság rendkívül kedvező feltételekkel nyújtja a kölcsönt a kijevi kormánynak. Ukrajna finanszírozási igényei az ellene indított orosz háború miatt rohamosan megnőttek, az infrastruktúrában keletkezett hatalmas károk mellett az ország elvesztette a nemzetközi pénzügyi piacokhoz való hozzáférését is.

Az Európai Parlament szerint az uniós hitel "hozzájárul Ukrajna államadósságának fenntarthatóságához és ahhoz, hogy végső soron képes legyen pénzügyi kötelezettségeinek visszafizetésére". A támogatás egyik előfeltétele, hogy Ukrajna

"tiszteletben tartsa a hatékony demokratikus mechanizmusokat".

Illusztráció: twitter