Mint arról korábban beszámoltunk, október 14-én pénteken reggel váratlanul bejelentette lemondását Vári Attila kétszeres olimpikon a Magyar Vízilabda Szövetség éléről. Akkor döntését az M4 kamerái előtt azzal magyarázta, hogy a jövőben a Nemzeti Vízilabda Képzési és Módszertani Központ életrehívására szeretné összpontosítani minden energiáját.

A háttérben azonban egész más okok állhatnak.

A magyar vízilabda sport eredményeit sem lehet hiányosságként felróni a Várinak, hiszen páratlan sikereket ért el az utóbbi időszakban a szakág - összegzi a korábbi elnök lemondásának okait találgató részletes cikkében a Telex. Ezüstérmesek lettek mind a férfiak, mind a nők a világbajnokságon, miután tavaly mindkét csapat az olimpián is felállhatott a dobogóra.

A csúcson kell abbahagyni?

Ez sem valószínű érvként. A lap információi szerint inkább utasítást kaphatott a lemondásra. A Szentendrei útra megálmodott Központ dédelgetése már csak azért sem lehetséges elégséges ok, mert annak igazgatása bőven beleférne az elnöki teendők mellé. Arról nem is beszélve, hogy a kormányzati beruházási stop idején aligha most épül meg a vízilabda utánpótlásnevelést szolgáló intézmény. További érdekesség az is, hogy a nyár végén a budapesti altétikai világbajnokság szervezőbizottságát vezető Deutsch Péter is kísértetiesen hasonló érveléssel búcsúzott székétől.

A szakágvezetői tevékenységéről a Telex tudni véli, hogy nem kedvelték Vári Attila vezetési stílusát a szövetségben.

Sűrűn cserélte a főtitkárokat, a pénzügyi helyzet pedig nem volt átlátható. A méltatlankodásokkal szemben a most lemondott elnök azzal a látszattal védekezhetett, hogy egyértelművé tette kormánypárti elkötelezettségét. Ezáltal próbált erőt felmutatni, és ettől remélhette a támogatást is.

A politikai vezetésnél telhetett be a pohár?

Ennek ellenére jellemző eset lehetett a nyár végi horvátországi Európa-bajnokság, ahová a szövetségnek nem sikerült időben átutalni csapataink számára az elszállásolás díját. A fiaskó híre alighanem a sportállamtitkárságig is elérhetett, de a szövetségen belül sem maradt visszhangtalan, hiszen belső vizsgálat indult, amely még folyamatban van.

A Telex ezügyben érdeklődött is Vári Attilánál, amelyre csak olyan választ kapott, hogy "mind szakmailag, mind emberileg" kiváló a kapcsoalta a Schmidt Ádám sportállamtitkárral.

Ezzel szemben a lap arról értesült, hogy a politikussal komoly vitája alakult ki amiatt, hogy a szövetség penthouse ingatlanokat akart volna venni a taotámogatásokból. Ez már elég hamar megpecsételte Vári viszonyát a székét júniusban elfoglaló Schmidt Ádámmal. De a magyar férfi válogatott sportolói körében is csökkenhetett az ázsiója, miután zúgolódást váltott ki az a furcsaság, hogy közvetlenül egy nemzetközi meccs előtt szólították fel a csapattagokat a szponzorkocsik visszavitelére.

Nem tudott a Magyar Vízilabda Szövetség Vári azon tervéről sem, hogy fel akarja újítani a székházat, ráadásul horribilis áron, 100 millió forintnál is többért.

A vitás helyzetek ellenére a lemondott elnök folyton azzal nyugtatta a kritikus hangokat, hogy a hátországa stabil, amelynek alátámasztásául egy miniszteri gratulációt lobogtatott. Majd hirtelen hívta az M4 tévéstábját, és bejelentette lemondását.

Utódlását tekintve a Telex is azt valószínűsítheti, hogy az a személy lesz, akit már Vári lemondása óta pletykálnak, és akit maga a lemondó elnök is ajánlott maga helyett, azaz a Várival korábban a válogatottban együttjátszó Madaras Norbert.

A kiemelt kép forrása: waterpolo.hu Facebook-oldala