A Fidesz-KDNP Balatonalmádin megtartott kétnapos frakcióülése után, Kocsis Máté és Simicskó István frakcióvezetők tartottak sajtótájékoztatót.

Kocsis Máté bejelentette, hogy Novák Katalin távozása után Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke lesz a Fidesz-KDNP államfőjelöltje.

A kormánypártok EP-listavezetője Deutsch Tamás lesz. Ez a posztot Varga Judit kapta volna, de a volt igazságügyminiszter a botrányos kegyelmi ügy miatt visszavonul a közélettől.

A Fidesz frakcióvezetője szerint jövő hétfőn dönt az Országgyűlés Novák Katalin lemondásának elfogadásáról, ezt pedig a Fidesz-KDNP frakció el fogja fogadni. Szerinte a frakció azt tartja helyesnek, ha minél hamarabb megválasztják az új államfőt, de pontos dátumot erre még nem tud mondani. A köztes időben Kövér László veszi át ideiglenesen a köztársasági elnök feladatait és jogköreit.

Kocsis Máté közölte, több lehetséges jelöltjük volt, de „nem castingoltak”. Sulyok Tamást, Orbán Viktor javasolta köztársasági elnöknek, mert mint fogalmazott, „ő a legmegfelelőbb ember erre, rá lehet leginkább építeni azt az érvelést, hogy a nemzet egységét leginkább ki tudja fejezni”.

Elhangzott még, hogy a Fidesz-KDNP megszavazza a svédek NATO-csatlakozási kérelmét, illetve olyan gyerekvédelmi törvénycsomagot nyújtanak be, amely a mostaninál súlyosabban büntetné a pedofil bűncselekményeket.

A törvénycsomag része, hogy a 18 év alattiak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények ne évüljenek el soha és ne legyen lehetőség szabadlábra helyezésre az ilyen vádak alapján elítélt bűnelkövetőknél.

K. Endre kegyelmi ügye kapcsán Kocsis Máté elmondta, nem hívná fel telefonon az indoklás miatt, mert „ha másnak sem mondta el, nekem sem mondaná el”. Balog Zoltán szerepéről pedig csak annyit mondott, ez a református egyház ügye.

Kérdésre válaszolva Kocsis Máté közölte, Magyar Péter egy sértett ember és olyan bizonyítékot állítása szerint nem látott, amivel Varga Judit volt férje alátámasztotta volna a kijelentéseit.

A kétnapos frakcióülésen a főpolgármester-jelöltről nem volt szó, mert Kocsis szerint voltak ennél fontosabb témák is, de március elején megtörténhet a bejelentés.

Fotó: Sulyok Tamás az Alkotmánybíróság elnöke, a Fidesz-KDNP államfőjelöltje. MTI/Koszticsák Szilárd