Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adott a bicskei gyerekotthon volt igazgatóját fedező bűntársnak – írta meg a 444.hu a Bírósági Gyűjtemények alapján. Ez azt jelenti, hogy felfüggesztették a fegyházbüntetés hátrelévő részét, és elengedték az egyéb büntetéseket.

Az igazgatóhelyettest másodrendű vádlottként ítélték el 3 év 4 hónap fegyházbüntetésre, de az államfő kegyelme után 5 év próbaidőre felfüggesztették a büntetéséből hátralévő részt.

Az ítélet szerint igazgatóhelyettesnek tudomása volt arról, hogy az igazgató több gyereket is molesztált, és

ő volt az, aki megírt egy hamis vallomást az egyik gyerek nevében ezzel a szöveggel: „én kitaláltam, hogy közösen kivertük a nemi szervem és hogy ilyet más gyermekkel is csinált már. Igazság az, hogy nem húzta le a nadrágom és nem fogta meg és nem verte ki.” A Novák Katalintól kegyelmet kapott igazgatóhelyettes ezt a hamis vallomást a saját irodájában a pedofil igazgató jelenlétében akarta aláíratni az érintett gyerekkel.

Az elnöki kegyelemről szóló döntés dátuma 2023. április 27., ezen a napon 22 kegyelmet osztott ki Novák Katalin. Hivatalosan a pápalátogatás miatt kaptak sokan kegyelmet, azaz a bicskei pedofil igazgató bűntársa a pápalátogatás ürügyén jöhetett ki a börtönből.

A Magyar Nemzet és a kormánypárti médiabirodalom több tagja időközben elkezdte megvédeni a köztársasági elnök döntését. A napilap névtelen szerzője egy olyan cikket publikált, amelynek az a címe, „Álhír, hogy Novák Katalin egy pedofil bűnözőnek kegyelmezett meg”. A 444.hu azonban jelezte, senki nem állította, hogy az igazgatóhelyettes pedofil lenne, „csak” egy pedofil bűnöző bűnsegédje, aki fedezte a bűnöket és segített .

A Magyar Nemzet szerint a kegyelmet kapott igazgatóhelyettes a börtönben „a házirendet és a kapott utasításokat betartotta, maximálisan együttműködött”, valamint „a személyi állomány tagjaival szemben minden esetben követte a szabályokat, fenyítve nem volt, a kapcsolattartása rendezett volt.” A Magyar Nemzet cikke még további érdemeket is sorol, például azt, hogy „az érintett személy végzettsége testnevelő tanár, fejlesztő pedagógus, síoktató, számos sportágban edzői diplomával rendelkezik, valamint erdélyi családból származik.

Az Origo pedig a következő címmel jelentette meg egy cikket: „Megint hazudott a dollárbaloldal és a dollármédia: most a köztársasági elnökről”. A szinte ugyanakkor megjelent írás nem nagyon tér el a Magyar Nemzet cikkétől. Az Origa azt írta, az igazgatóhelyettes ellen koncepciós eljárás volt, amely során a lap szerint számos eljárási szabálysértés történt, az ítélet megalapozatlan volt, s ez családja egészségére is kihatott.

Szégyellje magát!

Így reagált Novák Katalin döntésére az RTL Híradónak nyilatkozó egykori áldozat, aki a bicskei gyermekotthon lakója volt. Katalinnak.

Nehezen felfogható a köztársasági elnök asszonynak ezen döntése, miszerint kegyelemre méltó az az ember, aki hosszú éveken át asszisztált egy olyan bűncselekmény-sorozathoz, ami jóvátehetetlen károkat okozott sok ember életében.

Mint kiderült, a sértettek egykori képviselője is csak a hírekből értesült a kegyelemről. Gál András ügyvéd szerint a kegyelem, a sértettek, a sértettek képviselőinek és a bíróságnak az arcul köpése.

Az ellenzéki politikusok közül többen is megszólaltak az ügyben, a leghosszabban Donáth Anna, a Momentum elnöke foglalkozott a köztársasági elnök kegyelmével. „Ilyen förtelmes döntést hozni, ilyen módon visszaélni az elnöki hatalommal egész egyszerűen elfogadhatatlan. Ez a döntés azt mutatja, hogy se lelkiismeret, se elemi jóérzés, se tisztesség nincs a köztársasági elnökben” – írta a Facebookon Donáth Anna, aki szerint Novák Katalinnak le kellene mondania.

Ilyet egy elnök, egy anya nem tehet

– tette hozzá a Momentum elnöke.

Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, a korábbi ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje szerint titokban újabb pedofil ügyben elítélt bűnözőt bocsátott szabadon Novák Katalin elnökasszony.

Fotó: MTI/Sándor Palota