Másodfokúra emelte az árvízvédelmi készültséget a Buda-észak árvízvédelmi szakaszon Karácsony Gergely főpolgármester kedden délután – tájékoztatta a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-t.

Az elrendelt II. fokozatú árvízvédekezési készültség addig áll fenn, amíg a főpolgármester annak módosításáról vagy megszüntetéséről nem rendelkezik

– írta Karácsony Gergely döntéséről a közlemény. A fővárosban várhatóan csütörtökön tetőzik majd az árhullám – írta az MTI az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) nyomán.

Az ár- és belvízi védekezés fővárosi operatív feladatait ellátó Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. azért tett javaslatot az érintett szakaszon az árvízvédelmi készültség fokozatának emelésére, mert a vízállás kedden délután elérte a II. fokozat elrendeléséhez szükséges szintet, valamint december 28-án hajnalig további áradás várható. Tekintettel a II. fokozatú készültség elrendelésére, a Fővárosi Csatornázási Műveknél egy operatív törzs is működésbe kezdett.

A budai és a pesti alsó rakpartot már hétfőn lezárták a gépjárműforgalom elől.

A Fővárosi Önkormányzati Rendészet Igazgatóság (FÖRI) a lezárt alsó rakparton hagyott járművek üzembentartóival megpróbálta felvenni a kapcsolatot a gépjárműnyilvántartásba bejegyzett telefonos elérhetőségen. Ennek sikertelensége esetén a FÖRI a katasztrófavédelem segítségével a lezárt budai és pesti rakparton hagyott gépjárműveket biztonságos közterületi parkolóhelyre szállította.

Az intézkedés a járművek épségének megóvása érdekében történt, azzal kapcsolatban a tulajdonosoknak nincs fizetési kötelezettsége – jelezte a Főpolgármesteri Hivatal. Az elszállított autók üzembentartói a Fővárosi Ügyeleti és Irányító Központ 0-24 órában hívható 301-7500-ás telefonszámán, vagy a fori.hu/elszallitott-jarmuvek/ honlapon kaphatnak felvilágosítást járművük pontos helyéről.

Budapestnél kedden 10 órakor 636 centiméteres vízszintet mértek, a tetőzés 680 centiméter körül várható csütörtök reggelig. A rakpart 645 centiméteres magasságát kedden napközben, délután éri el a folyó. A számítások szerint a rakpart szintje alá pénteken kerülhet a vízállás.

A Duna mellett több más folyón is árhullám vonul le:
A Duna Nagybajcsnál hétfőn 18 óra körül tetőzött 612 centiméteres vízállással, Gönyűnél pedig 19-22 óra körül 558 centiméterrel. Az árhullám tetőzése Komárom közelében jár.
A Vág folyó, Komáromnál a vártnál több vizet hoz a Dunába, amelynek alsóbb szakaszain így magasabb tetőzések és lassabb apadás várható.
Esztergomnál kedden 10 órakor 570 centiméter volt a vízállás, szerdán várható a tetőzés 580 centiméter körüli szinten.

Baján a tetőzés 810 centiméter körül várható pénteken-szombaton. Nem csak a Dunán folyik le sok víz, a Tisza már apad.

Szintén árhullám vonul le a Lajtán, Mosonmagyaróvárnál kedd hajnalban elsőfokú készültség volt érvényben. Itt is további áradás várható szerdai, a másodfokú szinthez közeli tetőzéssel – jelezte az OVF.

Fotó: MTI/Illyés Tibor