Magyar autó nyerte meg a veteránok nagydíját

A hétvégén megrendezett Concours d’Elegance veteránautó-szépségversenyen egy magyarországi gyűjteményben található autó, egy 1963-as Facel Vega II nyerte el a nagydíjat.

A Balatonfüreden, a Tagore Sétányon tartott eseményen közel 20 ezer veteránautó-rajongó gyűlt össze, hogy megcsodálja a világ legismertebb ritka autóit és motorjait. A szépségversenyen mintegy 50 autó és 20 motorbicikli került bemutatásra, amelyek között a magyar gyűjtők is képviseltették magukat.

A nemzetközi szakmai zsűri a szépség, az elegancia és az eredetiség alapján hozta meg döntését. A nagydíjat végül egy 1963-ban gyártott Facel Vega II vihette haza, amely a francia autógyártás egyik büszkeségének számít. Az autó arisztokratikus megjelenése, egyedülálló kidolgozása és élénk kék színe keltette fel a zsűri és a látogatók figyelmét.

A Facel Vega II-ből mindössze 183 példány készült, és ezek közül csak egy található Magyarországon, Kaáli Géza professzor dörgicsei Auto-Motor Múzeumában. Az autó tulajdonosai között számos híres személyiség is akad, például Ringo Starr, Tony Curtis, Pablo Picasso, Frank Sinatra, Christian Dior, Yves Montand, Herbert von Karajan, Debbie Reynolds, valamint a perzsa sah is.

A különleges járművet 1962 és 1964 között gyártották, és két féle Chrysler motorral szerelték fel: egy 6,3 literes és egy 6,7 literes változattal, amelyeket 3, illetve 4 fokozatú automata váltóval párosítottak.