Demeter Szilárdot nevezte ki a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) élére Csák János kulturális és innovációs miniszter február 1-jei hatállyal. A pályázati kiírásra Demeter Szilárd egyedüli jelentkezőként nyújtotta be vezetői koncepcióját, amelyet a szakmai bizottság a részletes meghallgatást követően egyhangúlag támogatásra javasolt – olvasható a tárca közleményében.

A tájékoztatás szerint a miniszter – elfogadva a bizottság ajánlását – újabb öt évre bízta meg Demeter Szilárdot a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatói teendőinek ellátásával. A főigazgató hozzájárult pályázatának nyilvánosságra hozatalához, amely megtekinthető a PIM honlapján.

Mint arról a frisshirek.hu is beszámolt, Csák János október 9-én írta ki a pályázati felhívást Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatói tisztségének betöltésére, amely szerint mesterfokozatú végzettséggel és szakirányú képzettséggel, illetve jogász vagy közgazdász szakképzettséggel rendelkező embert keresnek a tisztségre. Demeter Szilárdnak viszont filozófusi diplomája van, amelyet 1999-ben szerzett meg a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen.

A kiírásból nagyon úgy tűnt tehát, hogy elfogy a levegő Demeter körül és nem folytathatja a tevékenységét. A HVG megkeresésére akkor Demeter úgy reagált, hogy szerinte a kiírás azt jelenti, hogy a feltétel vagy szakirányú végzettség, vagy annak hiányában lehetséges a közgazdász, illetve jogi végzettség is.

Öt évvel ezelőtt legalábbis a fenntartó minisztérium így értelmezte a nagyon hasonló kiírást, gondolom, azóta érdemben nem változott a jogszabályi környezet. A filozófusi végzettség egy irodalmi múzeum és alintézményei esetében szakirányúnak számít” 

– magyarázta Demeter.