Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége nem adott ki vízumot Szöllősi Györgynek, a Nemzeti Sport főszerkesztőjének – írta meg maga a „sértett” a Facebook-oldalán.

Mint írja: a Chicagói Magyar Kultúrtanács felkérésére nyitotta volna meg a jubileumi 25. Árpád-kupát pénteken, de az út a magyar külügyminisztérium diplomatavízum iránti kérelme ellenére meghiúsult.

Szöllősi úgy fogalmazott a bejegyzésében, hogy: „az amerikai út egyben alkalom lett volna arra, hogy a kontinensen kirobbant Messi-őrületnek a helyszínen tapasztalható részleteiről is beszámoljak a Nemzeti Sport olvasóinak, helyi kollégákkal és futballvezetőkkel beszélve (több hivatalos találkozó volt előkészületben), továbbá válogatott labdarúgónkkal, a Philadelphia Union MLS-csapatban futballozó Gazdag Dániellel is találkoztam volna."

A döntést pedig úgy értelmezte, hogy „mindez azért különösen érthetetlen, mert újságíróként és Magyarország hivatalos képviselőjeként, nagykövetként tagadták meg a beutazásomat. Nem a személyes sérelem fáj – bár eléggé mellbevágó, hogy persona non grata lettem az USA-ban és fontos lett volna a találkozás az amerikai magyar barátokkal, sporttársakkal –, hanem az a megaláztatás, amely így a hazámat és a nemkívánatosnak minősített sajtót, a média képviselőjét és a sportújságírócsaládot éri a szólásszabadság valamikori fellegvárának és élharcosának számító Egyesült Államok részéről. Amely, úgy látszik, tőlem, a magyar sportújságírótól félti az amerikai demokráciát, miközben a hidegháborús időket idéző, finoman fogalmazva is zavarba ejtő döntést hoz egy szövetségesének a polgárával, diplomatájával szemben” – fogalmaz bejegyzésében Szöllősi, aki azért utalhat magára nagykövetként(?), mert 2017 óta a magyar futball és a Puskás-ügyek nagykövete.

A Puskás-hagyatékból szépen kereső újságíró tehát valószínűleg nem érti az ok-okozati összefüggéseket a kérelme elutasítása kapcsán.

Arról, hogy az Egyesült Államok augusztusban megszigorította a magyaroknak járó vízummentességet, és hogy ennek a lépésnek van-e köze ahhoz, hogy a magyar és az amerikai kormány közötti kapcsolat mélypontra került, csak találgatni tudunk(?)...

Fotó: Facebook - (két sportember a kalóriamentes étrendről beszélget)