Magyarország elleni jelentős utazási korlátozások és a Magnyickij-törvény egyes, magyar politikusokkal szembeni alkalmazása is terítéken van az Egyesült Államokban – írja a 444.hu Ben Cardin, a Szenátus külügyi bizottságának elnökének közleménye alapján.

A közleményt azután adták ki, hogy az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete, David Pressman Washingtonba utazott, hogy magas rangú amerikai kormányzati tisztviselőkkel konzultáljon az amerikai-magyar kétoldalú kapcsolatokról. A nagykövet megbeszéléseket folytatott Antony Blinken külügyminiszterrel, valamint a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának vezető tisztviselővel. Pressman találkozott a törvényhozás mindkét pártjának vezetőivel, köztük Ben Cardin szenátorral, valamint Thom Tillis szenátorral.

Súlyos aggodalmaim vannak a jelenlegi magyar kormány iránya miatt, melynek tagjai rendszeresen olyan módon támadják Biden elnököt és Pressman nagykövetet, aminek elképzelhetetlennek kellene lennie egy amerikai szövetségestől. A Biden-adminisztrációnak meg kell vizsgálnia, hogy Magyarország valóban olyan megbízható partner-e, hogy megérdemli a vízummentességi programban való részvételt – és a korrupció mértékét tekintve, hogy helyénvaló-e szankciókat kezdeményezni a globális Magnyickij-törvény alapján

- írja Ben Cardin, a Szenátus külügyi bizottságának elnöke a közleményében, amit a közösségi oldalán is nyilvánosságra hozott.

A 2016-ban elfogadott Magnyickij-törvény alapján az Egyesült Államok vízumtilalmat rendelhet el, befagyaszthat pénzügyi eszközöket és más büntetőintézkedéseket hozhat törvénysértéseket elkövető külföldi állami tisztviselők ellen, akár olyan kormánytagok ellen is, akik jelentős korrupciót követnek el.

A 444.hu cikke emlékeztet arra, hogy Szijjártó Péter már 2021-ben is beszélt arról, hogy az amerikai kormány a globális Magnyickij-törvénnyel tilthat ki magyar politikusokat az Egyesült Államokból.

Fotó: X / Ben Cardin