A karcagi birkapörkölt 2013-ban a Hungarikumok listájára is felkerült, sőt, azt az elismerő címet is a magáénak tudhatja, hogy ez volt az első étel, amely Magyarország megőrzésre méltónak tartott gyűjteményébe felvettek

- írtuk még korábban a frisshirek.hu-n arról, milyen kitüntetett jelentősége is van a kunok számára ennek az éteknek.

A jászok és a kunok történelme sok szálon összekapcsolódik egymással, hiszen egyszerre érkeztünk Magyarország területére, majd egyszerre váltottuk meg magunkat a jász-kun redempció alkalmával 1745-ben, de közös az ételünk is, hiszen a jászok legalább annyira a "sajátjukénak" vallják a birkapörköltet, mint a kunok. Annyi különbséggel, hogy mi, jászok azt birgepörköltnek nevezzük.

A kunok azonban gyorsabban kapcsoltak, és így a karcagi változat nyerte el a hungarikum címét.

És ha már így adódott, illő is, hogy egy fesztivállal ünnepeljék meg ezt az étket, amelyhez már napok, hetek óta zajlanak a Kunság fővárosában az előkészületek, ahogy arról Szepesi Tibor polgármester és F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő is lelkesen posztolt.

Bár a megnyitót ma délután tartják, a tüzet a bográcsok alatt majdcsak holnap gyújtják meg. Nem maradnak azonban ma sem program és látnivalók nélkül azok, akik Karcagra tévednének. A kiállítások, kézműves foglalkozások és vásár mellett

fellép a tavalyi Megasztárban feltűnt jászberényi Kiss Kevin, a régebbi motoros Beatrica, holnap pedig többek között érkezik a Follow the Flow.

Jó étvágyat és jó szórakozást mindenkinek!

A kiemelt kép forrása: