Jubileumi alkalommal tartják meg Budapesten a Magyar Ízek Utcáját. A tizedik alkalommal megrendezett eseményen Magyarország és a Kárpát-medence hagyományos ízvilágát elevenítik fel. Az államalapítást ünneplő hosszú hétvégén a Várkert Bazárnál idén a gabonaféléké lesz a főszerep, de a szokásokhoz híven meg lehet majd kóstolni az országtortát és a cukormentes tortáját is, továbbá a Szent István-napi kenyeret.

A tradicionális ételek sorában a bogyiszlói csülkös pacal, vajdasági, roma, csángó ételek, szatmári töltöttkáposzta, csiptetett ponty és sok más halkészítmény mellett a karcagi birkapörköltet is megkóstolhatják az érdeklődők. De lesz sparhelten sült lepény, langalló és töltött lángos is. Az étkeket 200 ember főzi majd.

Idén Felvidékről Mátyusföld káposztalevesével és mákos pogácsájával, Kárpátaljáról borsos levessel készülnek, Nagymuzsaly községből házi szilvalekvárral töltött fánkot is sütnek majd. A moldvai csángó faluból, Pusztinából Nyisztor Tinka néprajzkutató vezetésével érkező csapat szőlőleveles töltikét készít. Meg lehet kóstolni az alföldi pásztorételt, az öhönt és a sokácbabot. A Vajdaságból a dél-dunai halászléfőzők levesével, az Őrségből pedig tökmagolajjal locsolt dödöllével ismerkedhet meg a közönség – adták hírül a szervezők az MTI-nek.

A karcagi birkapörkölt 2013-ban a Hungarikumok listájára is felkerült, sőt, azt az elismerő címet is a magáénak tudhatja, hogy ez volt az első étel, amely Magyarország megőrzésre méltónak tartott gyűjteményébe felvettek. Bár a jászok is büszkék a saját birgepörköltjükre, a jelek szerint a kunok sikeresebben ápolták ennek az ételnek a hagyományát. A Hungarikumok tárában leírásként az olvasható erről az ételről, hogy a karcagi birkapörkölt eltér más alföldi receptektől, amelynek okát a gasztronómia tudománya az archaikus főzési technikában látja.

A kép forrása: Borsós Lőrinc Facebook megosztása